Egy jelenség két kiegészítő oldala
Dátum: 2005. november 21., hétfő, 16:41
Az acb Galéria és a Horváth Művészeti Alapítvány bemutatja: Emo Verkerk holland festőművész Danilo Kiš és Joseph Roth című kiállítását. A megnyitó 2005.december 1-én lesz az acb Kortárs Művészeti Galériában.

Emo Verkerk holland portréfestő 1955-ben született, Den Helder-ben él és dolgozik. Az amsztredami Mets & Schilt kiadó 2000-ben adta ki az újságíró Martin van Amerongen közösen alkotott kötetét, amelyben kulturális ikonok portréit alkották meg képben és szövegben (Lewis Caroll, Samuel Beckett, Truman Capote, Catherine Deneuve, Witold Gombrowicz, Serge Gainsbourg, stb.). A budapesti acb galériában 2004 őszén, a 4 holland művész című kiállításon találkozhatott a közönség Verkerk műveivel.

2005-ös kiállításán a két címszereplő, Danilo Kiš és Joseph Roth írók portéit mutatja be Verkerk. A festő így ír szándékairól: "A kiállítás főszereplője eredetileg csak Danilo Kiš lett volna. Regényeiben alkoholista apja legendáját teremti meg, akinek élete Auschwitz-ban ért véget. De a kiállításon egy második figurát is szeretnék bemutatni: Joseph Roth-ot. A The Legend of the Holy Drinker (A szent iszákos legendája) elolvasása után ismertem meg a Radetzkymarsch című regényét , amely egy alkoholista fiú haláláról, s annak a történtek hatása alatt álló apjáról szól. Aztán egyszer megláttam egy John Irwing-gel készített riportot, amelynek címe ez volt: Saját apáimat teremtem. Ekkor tudatosult bennem, hogy Kiš és Roth ugyanannak a jelenségnek egymást kiegészítő két oldala. Ez hosszú idővel azután történt, hogy egy egyébként is egy olyan kiállításnak az ötlete fogalmazódott meg bennem, amelynek a szereplői Kiš és Roth."

A kiállításon szereplő művek alkotásának idején Emo Verkerk a Horváth Művészeti Alapítvány művészeti rezidencia-programjának résztvevője volt.

megnyitó:        2005. december 1., 19.00-21.00

megnyitja:      Jan Kennis, A Holland Királyság Nagykövetségének I. Titkára

nyitva:             2005. december  2 – 2006. január 6.
                        (valamint előzetes bejelentkezéssel)

zárva:
               2005. december 24 – 2006. január 2. között

helyszín:         
acb Kortárs Művészeti Galéria
                        H-1068 Budapest, VI. ker., Király u. 76.
                        T: (1) 413 7608
                        www.acbgaleria.hu
                        acbinfo@acbgaleria.hu

támogatók:

Horváth Művészeti Alapítvány
Pannon GSM
Europapier Hungária Kft.
Írókéz Kft.
Irokéz Gyűjtemény
TIMP nyomda

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ