Badacsonyi Sándor grafikus, festőművész emlékkiállítása a Pest Vigadóban
Dátum: 2019. január 28., hétfő, 14:58

Badacsonyi Sándor (1949-2016) grafikus, festőművész Gulliver a kertben című emlékkiállítása nyílik február 5-én a Magyar Művészeti Akadémia(MMA) székházában, a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében.

Badacsonyi Sándor olajfestményeit első alkalommal láthatja a közönség az április 21-ig nyitva tartó emlékkiállításon, amely a sokrétű, több alkotói technikában is kiteljesedő életműből nyújt válogatást. A művész rézkarcain, grafikáin és festményein egyaránt visszaköszönnek a romantikus, szürreális, valamint zenei, irodalmi és bibliai vonatkozású elemek - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, Badacsonyi Sándor művészete a mai napig nehezen találja meg helyét a magyar művészettörténeti gondolkodásban. Első jelentős magyarországi egyéni tárlatának 1986-ban Salgótarján adott helyet. Majd egy évvel később a fővárosi Vigadó Galériában is nagyobb válogatást mutatott be műveiből.

Kortársai a grafikai művészetek szürrealista jellegű törekvései közé sorolták műveit. Az Óbudai Galéria magyar grafikai törekvéseket bemutató kiállítássorozatán a Szürrealista grafika címszó alatt mutatta be Badacsonyi műveit Almásy Aladár, Szemethy Imre, Felvidéki András és Balla Margit képeivel együtt. Ennek dacára Badacsonyi egyedi rajzi világa lassan kiszorult a művészeti gondolkodásból. Ahogy vele együtt a magyar grafika mágikus-mesei vonulata is kívül rekedt a kortárs művészet fő trendjein.

Badacsonyi külön útja egyenlő távolságot tartott a hivatalos propagandaművészettől és az avantgárdtól. Kortársaitól személyes kapcsolataiban is eltávolodott és a képein kibontakozó mitikus mesevilágot mindinkább saját választott elefántcsonttornyából szemlélte. Mint írják, emlékkiállítása hosszú hallgatás után, az életmű átfogó bemutatásával kíván módot adni arra, hogy Badacsonyi Sándor munkássága ismét helyet kapjon a művészeti köztudatban.

Badacsonyi Sándor 1949-ben született Budapesten. 1967-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Percz Jenő József képzőművész osztályában. A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1969-ben festőművész szakon kezdte meg, de 1974-ben sokszorosító grafikai szakon diplomázott. Mestereinek Vezér Józsefet, Bernáth Aurélt, Ék Sándort, Raszler Károlyt és Rozanits Tibort vallotta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ