Csiky Tibor és Hencze Tamás műveiből nyílik kiállítás Pakson
Dátum: 2019. március 21., csütörtök, 10:29

A magyar neoavantgárd két klasszikusának, Csiky Tibor szobrásznak és Hencze Tamás festőnek az alkotásaiból rendez kiállítást a Paksi Képtár szombaton.

A Harmonia structuralis című, május 19-ig látható tárlat azt mutatja be, hogy a két alkotó hogyan jelenítette meg műveiben a struktúra fogalmát az 1960-as években.

A kiállítás Csiky 20, 1964 és 1971 között, egzóta fából készült domborművét, valamint Hencze 40, túlnyomórészt nyomdafestékkel festett kompozícióját vonultatja fel az 1960-as és a 2000-es évekből - mondta Hajdu István kurátor az MTI-nek.

A két hagyatékból olyan munkákat is bemutatnak, amelyek kiállításon még nem szerepeltek - tette hozzá.

Az idén harminc éve elhunyt Csiky Tibor (1932-1989) és a tavaly meghalt Hencze Tamás (1938-2018) nemcsak kollégák, a magyar avantgárd képzőművészet harmadik generációjának kiváló képviselői, hanem barátok is voltak.

Pályájuk egy szakaszán - a hatvanas évek közepétől hat-hét éven át - stiláris szempontból és a koncepciót illetően is párhuzamos, a látvány szintjén pedig gyakran egymással érintkező utat jártak be, melynek irányát a struktúra képi megjelenítésének szándéka adta - írta a kiállításról a művészettörténész.

A tárlat alkalmából a kortárs galéria több mint nyolcvan képpel illusztrált kötetet jelentet meg a két művész párhuzamos életrajzával.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ