Csiky Tibor és Hencze Tamás műveiből nyílik kiállítás Pakson
Dátum: 2019. március 21., csütörtök, 10:29

A magyar neoavantgárd két klasszikusának, Csiky Tibor szobrásznak és Hencze Tamás festőnek az alkotásaiból rendez kiállítást a Paksi Képtár szombaton.

A Harmonia structuralis című, május 19-ig látható tárlat azt mutatja be, hogy a két alkotó hogyan jelenítette meg műveiben a struktúra fogalmát az 1960-as években.

A kiállítás Csiky 20, 1964 és 1971 között, egzóta fából készült domborművét, valamint Hencze 40, túlnyomórészt nyomdafestékkel festett kompozícióját vonultatja fel az 1960-as és a 2000-es évekből - mondta Hajdu István kurátor az MTI-nek.

A két hagyatékból olyan munkákat is bemutatnak, amelyek kiállításon még nem szerepeltek - tette hozzá.

Az idén harminc éve elhunyt Csiky Tibor (1932-1989) és a tavaly meghalt Hencze Tamás (1938-2018) nemcsak kollégák, a magyar avantgárd képzőművészet harmadik generációjának kiváló képviselői, hanem barátok is voltak.

Pályájuk egy szakaszán - a hatvanas évek közepétől hat-hét éven át - stiláris szempontból és a koncepciót illetően is párhuzamos, a látvány szintjén pedig gyakran egymással érintkező utat jártak be, melynek irányát a struktúra képi megjelenítésének szándéka adta - írta a kiállításról a művészettörténész.

A tárlat alkalmából a kortárs galéria több mint nyolcvan képpel illusztrált kötetet jelentet meg a két művész párhuzamos életrajzával.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Az ember élete nem az, ami megtörtént vele, hanem az, amire emlékszik, és ahogyan visszaemlékszik rá."
Gabriel Garcia Marquez
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ