Lukoviczky Endre festőművész kiállítása nyílik a szentendrei ÚjMűhely Galériában
Dátum: 2019. április 18., csütörtök, 7:48

Az idén nyolcvanadik életévét betöltő Lukoviczky Endre festőművésznek nyílik Metszéspontok címmel kiállítása szerdán a nemrégiben megújult szentendrei ÚjMűhely Galériában.

Ötven éve a Szentendrei Új Művésztelepen élő és dolgozó művész kiállítása május 12-ig tekinthető meg. Lukoviczky Endre művészi pályájának alakulására, alkotói szemléletének formálódására az orosz avantgárd, valamint Bálint Endre, Kassák Lajos, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor és Jakovits József voltak hatással - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) kedden az MTI-vel.

A közlemény idézi Szepes Hédi művészettörténész, kurátort, aki elmondta: Lukoviczky művészetét a klasszikus tisztaságú konstruktivizmus jellemzi. "Festményein a felismerhető formák elvont terekben lebegnek, vagy az írásjelek absztrakt alakzatokká változva jelennek meg" - tette hozzá.

Legújabban sokszögű képformák nyílásaiban, a kép a képben bonyolultabb kompozíciós formáiban fogalmazza meg műveit. Különös figyelmet érdemelnek a kozmikus városképei, ahol a monumentális tereket csend uralja, míg kisebb méretű újabb festményein organikus elemeket használ fel.

Nagyméretű festményei az Univerzumban lebegő, űrállomásokat és megapoliszokat idéznek. Szabad, ösztönös alkotó, aki néha törött, csorbult formákból, szabálytalan alakzatokból kísérli meg a komponálást.

Mint írják, gyakran számba veszi inspirációs forrásait, elődeit és példaképeit. Lukoviczky egész életműve Liszickij és Malevics és a többi konstruktivista művész által felvetett problémák továbbgondolásán alapul.

Lukoviczky Endre pályafutása során több egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, Magyarországon és külföldön egyaránt. Jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik alkotásait Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa nagyvárosaiban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ