Kiss György szobrászművészre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben
Dátum: 2019. április 30., kedd, 13:14

Kiss Györgyre, a magyar épület- és köztéri szobrászat egyik jelentős képviselőjére emlékeztek nyughelyén, halálának századik évfordulóján hétfőn a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen.

Számos, Budapesten ma is látható köztéri szobor köthető Kiss György nevéhez, neki és kortársainak köszönhető, hogy a 19-20. század fordulóján Budapest világvárossá vált. Ekkor avatták fel az Országházat, amelynek belsejében és körülötte is találhatóak munkái, és kialakult a millenniumi emlékmű a Hősök terén, amelyhez Károly Róbert szobrát készítette - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Megjegyezte, hogy Kiss György készítette az első köztéri szobrot a nőnevelés megindítójáról, Veres Pálnéról, a márványszobrot 1906-ban állították fel a főváros V. kerületében, az Erzsébet téren. Mint felsorolta, irodalmi és történelmi tematikájú művei is sokszínű tehetségét igazolják, és sokak által kedvelt alkotása a Kakastolvaj című zsánerszobra, amely a VIII. kerületben, a Krúdy Gyula utcai parkban található.

"Több fővárosi templomot is Kiss György szobrai díszítenek, így az erzsébetvárosi római katolikus plébániatemplomot és a kőbányai katolikus templomot. Jelentős műveket alkotott Ausztriában, Olaszországban, Horvátországban, Szlavóniában, a Felvidéken, Erdélyben, valamint Esztergomban és Pécsett is" - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Radnainé Fogarasi Katalin, a szervező Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója köszöntőjében arról szólt, hogy a Fiumei úti sírkert nem csak nyughelye számos művésznek, de alkotásaik is láthatóak itt. Hozzátette: Kiss György szobra, a Koszorút tartó angyal a Deák Ferenc-mauzóleum ékessége.

"A Fiumei Úti Sírkert több mint temető: az ország tizenhét nemzeti emlékhelyének egyike és a magyarság legnagyobbjainak első számú temetkezési helye. Kiváló szobrászaink közül itt nyugszik Strobl Alajos, Zala György, Kisfaludi Strobl Zsigmond vagy Izsó Miklós is, a csendes liget a város szívében egyben hazánk egyik legnagyobb és legkülönlegesebb atmoszférájú szoborparkja is" - hangsúlyozta a főigazgató.

Mint elhangzott, a NÖRI kiemelt feladata a sírkertben fellelhető műalkotások méltó állapotban tartása és őrzése. Az intézet több szobrot újított fel a közelmúltban, köztük Szentgyörgyi István alkotását Csók István sírján, május 17-én ünnepség keretében avatják újjá Klapka György honvédtábornok sírján A gyászoló Hungaria nőalakot. Emellett több új szobor is került a sírkertbe, köztük Antall József volt miniszterelnök mellszobra sírhelye közelében.

A NÖRI négy éve vette vagyonkezelésbe a magyar állam tulajdonát képező temetőt. Radnainé Fogarasi Katalin leszögezte, hogy a korábbi évek rongálásai és lopásai után a NÖRI időszakában egyetlen műkincsben nem keletkezett kár a sírkertben.

Kiss György sírjánál koszorút helyezett el mások mellett a Főváros nevében Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a NÖRI nevében Radnainé Fogarasi Katalin, az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága nevében Fülöp Péter politikai főtanácsadó, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nevében pedig Gedai István elnökhelyettes.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ