Szoborkiállítás nyílt a szentendrei művésztelep kertjében
Dátum: 2019. június 25., kedd, 7:40

Tizenegy kortárs szobrászművész alkotása látható péntektől a Szentendrei Régi Művésztelep parkjában.


A nyári szobrászati tárlatot első alkalommal rendezték, és szeptember végéig látogatható.

A nagy hagyományú és a közelmúltban megújult művésztelep parkja mindennap ámulatba ejti szépségével, állandó változásával és különleges atmoszférájával a vele kapcsolatba kerülőket. Ebből az élményből született az ötlet, hogy mindezt átélhetővé tegyék a közönség számára is - mondta köszöntőjében Tardy-Molnár Anna, a művésztelepet igazgató MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Azzal, hogy a szobrok a kertbe kerültek, megpróbálják egy kicsit magukévá tenni ezt a természetes teret, de az alkotásokkal a tér is átértelmeződött - fogalmazott az igazgató. A kezdeményezésnek ugyanígy célja, hogy megismertesse a széles közönséggel a virágzó szoborkultúrát, az elmúlt években született kiemelkedő munkákat és az alkotókat.

Kiemelte: a vállalkozást olyan fontos partnerek segítették, mint Farkas Ádám szobrászművész vagy a Magyar Szobrász Társaság, ezt a szabadtéri szoborkiállítást pedig hagyománnyá szeretnék tenni.

Muladi Brigitta művészettörténész megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szobrok "belakták" a teret. Az esemény a kortárs szobor ünnepe is lehetne, hiszen arról szól, a mai szobrászat mennyi tapasztalatot sűrít magába a klasszikus korszakok hagyományaiból úgy, hogy formailag, technikailag, anyagában megújulva kerüljön ki a műhelyekből - hangoztatta.

Rendkívül színes csapat mutathatja be plasztikai elképzeléseit, az alkotásokban a klasszikus szobrászati problémák nagyon változatos koncepciókban bontakoznak ki, de tetten érhető az a közös szellemi mag is, amely a tanár-tanítványi viszonyból ered - tette hozzá.

A műveknek látszólag, formailag alig van közük egymáshoz, mégis összeköti őket, hogy mindegyik szabadon álló, a teret használó, klasszikusnak tekinthető plasztikai mű, klasszikus anyagokkal, technikákkal, kevert módszerekkel dolgozik. Olyan fogalompárok kerülnek elő, mint a természet és a kultúra, a szubjektum és az objektum, a rejtett és a transzparens vagy a festői és a plasztikus - mondta.

A látogatók Ámmer Gergő, Azúr Kinga, Csurka Eszter, Farkas Ádám, Gálhidy Péter, Kalmár János, Kontur András, Kotormán Norbert, Márkus Péter, Martin Henrik és Menasági Péter alkotásaival találkozhatnak a műteremlakásoknak is otthont adó művésztelep ligetes parkjában.

A Szobrok a kertben című kiállítás kurátora Cserhalmi Luca művészettörténész, a tárlat szeptember 27-ig látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Aforizmák
„ Szép keze van, csakugyan... De képzelje el, milyen csúnya volna ugyanez lábnak!"
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ