Jövő hétvégén rendezik meg a Debreceni Kézműves Fesztivált
Dátum: 2019. szeptember 8., vasárnap, 9:23

Jövő hétvégén, pénteken és szombaton rendezik meg a 9. Debreceni Kézműves Fesztivált, amelyen 36 kézműves kínálja majd portékáit - hangzott el a fesztivál pénteki debreceni sajtótájékoztatóján.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a debreceni kézművességnek évszázados hagyománya van. A mesterek termékei már 17-18. században megjelentek az európai vásárokon, és meg is állták a helyüket. Az alpolgármester a hagyományokat bemutató kézműves fesztivált olyan fontos eseménynek nevezte, amelyen a tradíció és az innováció egyszerre van jelen. A népi mesterségekkel nemcsak hagyományos módon, hanem interaktív foglalkozásokon is megismerkedhetnek a gyerekek - fűzte hozzá.

Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: az idei fesztivál középpontjában a nemezkészítés áll. Az érdeklődőket berendezett kézműves műhelyekben avatják be a mesterségek részleteibe. Az egyesület 24 kézművese mellett 12 mester érkezik a fesztiválra a nádudvari népi kézműves szakközépiskolából. A látogatók a többi között megcsodálhatják majd az iskolában készített nemezjurtát is.

Hozzátette: a fesztivál egyik fontos célja, hogy a gyerekekhez közelebb hozza a kézművességet, ezért idén is megrendezik a 7 próbás ifjú mester elnevezésű versenyt. A fiataloknak hét kézműves műhelyt kell felkeresniük, miközben a mesterségekkel kapcsolatos kérdésekre kell helyes választ adniuk. A gyerekek kipróbálhatják a szövőszéket, a fazekasműhelyben nyomatot készíthetnek, a legkisebbek pedig természetes anyagokból készült játékokkal játszhatnak a "régimódi játszótéren".

A bemutatók mellett vásárt is rendeznek a Csapó utcai sétáló övezetben. Fazekasok, fafaragók, nemezművészek, szövők, gyöngyfűzők, szalmafonók, mézeskalács készítők, hímzők és fémművesek kínálják portékáikat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ