Bobály Attila életművéből rendeznek kiállítást Salgótarjánban
Dátum: 2019. szeptember 14., szombat, 12:42

Bobály Attila szobrászművész életművéből nyílik kiállítás pénteken a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban születése 71. évfordulóján; a kiállítóteremben láthatók lesznek a művész fiainak munkái is - közölték a szervezők az MTI-vel.

Salgótarján Pro Arte díjas szobrászművésze 2017-ben hunyt el. Somoskőn alkotott, egyaránt dolgozott fával, márvánnyal, bazalttal, bronzzal, rézlemezzel és homokkővel.

Számtalan egyéni és csoportos kiállításon szerepelt Magyarországon és külföldön egyaránt. Köztéri szobrai állnak Nógrád megye- és országszerte, valamint Nagy-Britanniában is. Luxemburgi Zsigmondról készült szobra helyet kapott az ópusztaszeri szoborparkban.

Békásmegyeren Csontvárynak állított emléket, Soroksár Niké szobrát kapta Bobály Attilától. Szécsénybe Szent Erzsébet szobra került a somoskői öntőműhelyből, Salgótarjánban sok más portré és emlékmű mellett Szent Istvánt és Széchenyit ábrázoló alkotása látható. Művei megtalálhatóak a Salgótarjáni Pantheonban is.

Bobály Attila 1948-ban a Nógrád megyei Varsányban született. Az egri tanárképző főiskolát 1976-ban végezte el. Szobrászatot Laborcz Ferenc és Kovács Ferenc szobrászművészek irányítása mellett tanult.

1984-ben felvételt nyert a Művészeti Alapba és tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. 1991 óta volt tagja a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Szobrász Társaságnak. Az elmúlt három évtizedben több díjat is elnyert műveivel. Résztvevője, segítője volt a Salgótarjáni Szabadtéri Szoborkiállításoknak.

Salgótarján közgyűlése a több évtizeden át folytatott, kiemelkedő szobrászművészeti tevékenységért 2016-ban Pro Arte művészeti díjban részesítette Bobály Attilát.

Két fia szintén a szobrászművészetet választott. Dávid épp csak megkezdte pályáját, amikor édesapja halálának évében közlekedési baleset áldozata lett. A restaurátor-szobrász Ádám társrendezője édesapja életmű-kiállításának, amely október 30-ig tekinthető meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ