Nagy Oszkár festőművész képeiből nyílik kiállítás Nagybányán
Dátum: 2019. szeptember 19., csütörtök, 7:32

Nagy Oszkár (1893-1965) festő képeiből nyílik kiállítás Nagybányán, a 43 kép a művész minden alkotói korszakát felöleli - hangzott el az M5 kulturális csatorna szerdai híradójában.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból.

Várvédő Zsolt szervező azt mondta, tartoznak a művésznek az egyéni kiállítással.

Nagy Oszkár sajátos színvilága és ecsetkezelése mellett a képekről visszaköszön az a fény-árnyék játék, amely egyedivé teszi művészetét.

Virág Judit művészettörténész arról beszélt, hogy az egész életműre jellemző határtalan fényes, ragyogó színek Nagy Oszkár pályájának az utolsó évtizedében elhalványultak és kicsit gyöngyházfényűebbekké váltak. Ugyanakkor az egész pályáját az jellemzi, hogy a nagybányai hegyeket épületeket, emblematikus helyszíneket festette meg.

A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ