Ámmer Gergő szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen
Dátum: 2019. szeptember 28., szombat, 21:02

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Tornyai-plakettel elismert Ámmer Gergő szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás október 5-én a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze pénteken elmondta, hagyomány, hogy az őszi tárlatok kiemelt díjazottai a következő esztendőben egyéni kiállításon mutatkoznak be a Tornyai-múzeumban.

Ámmer Gergő 2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen szobrász szakon, de már hallgatóként is rendszeres résztvevője volt az őszi tárlatoknak, s munkáit többször is díjazták - közölte a szakember.

A múzeum három földszinti termeiben berendezett kiállításán elmúlt években készült munkái láthatók. A szellős rendezés lehetővé teszi, hogy a szobrok önmagukban érvényesüljenek.

A bemutatott alkotások tematikailag két részre oszthatók: önportrékra, illetve mitológiai, bibliai témájú alkotásokra. Anyaghasználatában is sokrétűség jellemzi: a kemény andezittel vagy márvánnyal is ugyanolyan biztosan dolgozik, mint a modern szobrászat elvárásainak is megfelelő kísérleti technikákkal - tudatta a művészettörténész.

Ámmer Gergő kifejtette, a tárlat anyagát úgy állította össze, hogy az tükrözze jelenlegi gondolkodását. A szobrok között megtalálhatók a munkásságának első fázisát erősen jellemző portréművészet darabjai és az utóbbi időszakban született kísérletező alkotások is, melyek segítenek frissen tartani művészi gondolkodását.

A művész úgy fogalmazott, hogy a szobrok java része klasszikus hangulatot áraszt, de a modellválasztás és az előadásmód megkérdőjelezhetetlenül a jelenhez kapcsolja őket. Az ikonográfia figyelmen kívül hagyása jóval nagyobb teret enged az alkotói gondolatnak, ezzel a mitológiai történetek új olvasatai jönnek létre.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ