A végzet hatalmas - Révész L. László és Roskó Gábor kiállítása Pakson
Dátum: 2019. november 25., hétfő, 6:58

A végzet hatalmas címmel rendez kiállítást Révész László László és Roskó Gábor műveiből a Paksi Képtár, a november 30-án nyíló tárlat a múlt század 70-es, 80-as éveinek fordulójától napjainkig született alkotásokat mutat be.

Révész László László és Roskó Gábor képeinek közös pontja az irányítható mögöttes valószínűsítése. A kiállítás kettejük hol párhuzamos, hol néhány ponton egymást metsző pályájának műveiből ad válogatást - írta a képtár.

A kiállítás anyagát 68 alkotásból, köztük sorozatokból, grafikákból, festményekből és kerámiákból állítják össze - mondta Majsai Réka, a képtár művészettörténésze az MTI-nek.

Ismertetése szerint látható lesz a paksi tárlaton többek között Roskó Gábor Háromkirályok című festménye, A középbirodalom, avagy miért olyan nehéz megszabadulnunk a káros szokásainktól című, hétrészes kerámia installációja, illetve új, A cselekvésig vezető út című installációjának háromrészes szárnyas oltára. Révész L. Lászlótól mások mellett kiállítják a Búcsú az álmoktól című kétrészes kompozíciót és 1987-ben készült, A kehely csapdája című művét.

Révész L. László egy - a Képzőművészeti Egyetem hallgatóival közösen készített - videót is bemutat Pakson, Roskó Gábor pedig a helyszínen készít egy nagy méretű tusrajzot a tárlatra.

A két alkotó művészetében van egy narratív vonal, mindketten figurákat, visszatérő karaktereket mozgatnak, amelyek időben változnak, a képeken az aktuális élethelyzet jelenik meg - mondta a művészettörténész. A kiállítás címe Verdi hasonló című operájára, valamint Szondi Lipót sorsanalízisére utal, amely szerint a választás irányítja a sorsot. A kiállítás az ember mögött mozgó erőkről szól - jegyezte meg Majsai Réka.

Révész és Roskó az 1980-as években egyaránt tagja volt Erdély Miklós (1928-1986) író, filmrendező, képzőművész által vezetett Indigo csoportnak; Roskó Gábor a szürreálist, a groteszket és az iróniát sem nélkülöző, egyedi stílust alakított ki, amelyet kritikusok progresszív konzervativizmusnak neveznek. A film és számítógépes grafika nyelvét is használó Révész L. Lászlót Hegyi Lóránd művészettörténész úgy jellemezte: rajzainak alapvető narratíváját "rejtett irracionalitás, csendes valószínűtlenség és ártatlan banalitás" (...) zavaró keveréke hozza létre.

A tárlat március 8-ig látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ