Kiállítás nyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményének legújabb szerzeményeiből
Dátum: 2019. december 5., csütörtök, 7:39

Kiállítás nyílt kedden a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményének legújabb szerzeményeiből; a szerdától látogatható tárlaton az MKE Művészeti Gyűjteményébe az elmúlt években adományként bekerült grafikai alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők.

A válogatás amellett, hogy átfogó képet nyújt a kortárs magyar grafikáról, tiszteleg az adományozók előtt is. A Mecénások dicsérete című tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 2020. január 24-ig tekinthető meg - olvasható a Magyar Képzőművészeti Egyetem MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kiállítás a magyar grafika elmúlt három évtizedéről nyújt átfogó képet, három grafikai műhely köré csoportosítva a műveket.

A tárlat gerincét a Váci Grafikai Műhely lapjai alkotják, ezt egészíti ki a Makói mappákból bemutatott válogatás, és az egyetem nemrég elhunyt mestere, König Róbert hagyatékából a gyűjteménybe bekerült alkotások válogatott kollekciója.

A kiállítás törzsét a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének adományaként a gyűjteménybe került 250 művész több mint 1300 grafikai lapjából válogatott anyag jelenti. A művek a nyolcvanas évek végétől a közelmúltig nyújtanak reprezentatív áttekintést a nyomtatott művészi grafikai termésből. A művek nagy része a Váci Grafikai Műhelyben (1990-2015) készült nagyméretű, színes litográfia. A műhely különlegessége, hogy 70x100 centiméteres színes litográfia egyedül itt nyomtatható az országban. Az itt folyó munkát koordináló szövetség a Vácott készült művekből rendszeresen kapott egy-egy példányt. Emellett számos hazai és külföldi kiállítást is rendezett tagjai munkáiból. Ennek kapcsán művek százai kerültek a szövetség gyűjteményébe, amely így idővel a kortárs magyar grafika legnagyobb kollekciója lett. A gyűjteményt a szövetség 2015-ben az egyetemnek adományozta.

A 20. századi magyar grafika történetében kitüntetett szerepe van a Makói Grafikai Művésztelepnek (1978-1990). A művésztelep 1978-tól Kocsis Imre grafikusművész és Dévényi István művészettörténész, majd az 1980-as évektől Hajdu István műkritikus vezetése alatt virágzott fel. A fő profil a helyi nyomda adottságaira építő, fotóalapú sokszorosított grafika lett. Ennek eredményeként az ofszet- és szitanyomás elfogadottá vált a képzőművészeti grafika területén. A magyar grafikában ez a művésztelep vált a kísérleti, konceptuális, fotó alapú művészi grafika központjává. 1978-tól minden évben mappát adtak ki az ott készült munkákból válogatva. E kis példányszámú mappák ma már gyűjtői kuriózumok, teljes sorozatuk alig néhány közgyűjteményben lelhető fel. Ezért is különleges a Grafikai Tanszék egykori vezetője, Kocsis Imre adománya, a Makói Mappák teljes sorozata.

Az egyetem Grafikai Tanszéke nem csak a fiatalok oktatásának színtere, hanem hagyományosan az itt működő tanárok grafikai alkotásainak is hátteret ad. A tanszék a mai magyar művészi grafika technikailag legjobban felszerelt központja, amely a hagyományos technikáktól (fametszet, linómetszet, rézkarc, litográfia), a szitanyomáson át a komputergrafikáig ívelően ad lehetőség a nyomtatott képalkotásban folytatott kísérletekre. Ehhez a műhelyhez kapcsolódik König Róbert (1951-2014) működése, aki 1975-ös diplomázást követően, 2014-ben bekövetkezett haláláig volt az egyetem Grafikai Tanszékének tanára. Munkássága a tradicionális grafikai technikák alkalmazásával a grafikai képalkotás klasszikusai nyomán alkotja meg vizionárius, szimbolikus világát. A mostani kiállításon azok a grafikái és vázlatfüzetei láthatók, amelyek Kőnig Frigyes grafikus, festőművész, egyetemi tanár jóvoltából kerültek az egyetem Művészeti Gyűjteményébe.

A tárlat kurátora Révész Emese művészettörténész és Szurcsik József képzőművész, a Grafikai Tanszék vezetője.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ