Baranyai képzőművészek alkotásai a pécsi m21 Galériában
Dátum: 2020. január 25., szombat, 9:07

Nagyszabású és a helyi művészeti élet számára mérföldkőnek számító, 124 művész munkáit felvonultató kiállítás látható szombattól a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint pécsi kulturális negyed m21 Galériájában nyíló és március 22-ig látogatható kiállításon mások mellett összesen huszonnégy DLA-fokozattal rendelkező művész mutatkozik be. A kiállítók között hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, két érdemes művész és egy kiváló művész alkotása látható.

Az Állapotfelmérés címet viselő, a pécsi és baranyai képző- és iparművészek meghívásos csoportos kiállításának célja, hogy bemutassa a helyi alkotókat, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik a Baranyában képzőművészként tevékenykednek.

A közlemény felidézi, hogy a pécsi-baranyai alkotóművészet az 1970-es és 1980-as években Magyarországon vezető szerepet foglalt el; a pezsgő, a kortárs európai tendenciákkal párhuzamosan futó művészeti élet szinte mindegyik művészeti műfajban maradandót hozott létre és ebben a szellemi magatartásban kiemelkedő szerepe volt a vizuális művészetnek.

Kitértek arra, hogy jelenleg is nagyon sok rangos művész él a megyében, de az a generáció, amely város képzőművészeti életét 40-50 éve a művészeti közélet számára ismertté tette, már kevésbé van jelen. Mint írták, Pécs jelenlegi vezető művészei az őket követő, tudatosan nevelt középkorú generáció tagjai lettek és mellettük, velük együtt egy erős fiatal generáció nőtt fel a pécsi egyetem művészeti képzéseinek köszönhetően.

A ZSÖK közleményében olvasható, hogy a nagy rendszeres helyi művészeti seregszemlék, közös kiállítások megszűntek, ezt a hiányt próbálja a tárlat pótolni, egyúttal felhívni a figyelmet arra, hogy a pécsi vizuális művészet az alapos életkori átrendeződés ellenére sem veszítette el rangját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló tárlathoz katalógus is készül.

A kiállításról bővebb tájékoztatás olvasható az m21.pecsigaleriak.hu oldalon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ A világ nagy emberei általában nem voltak nagy tudósok, a nagy tudósok pedig nem voltak nagy emberek."
Holmes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ