Fajó János munkáiból nyílik kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban
Dátum: 2020. február 6., csütörtök, 19:15

Fajó János (1937-2018) Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából nyílik ingyenes kiállítás csütörtökön Budapesten, az Ybl Budai Kreatív Házban.

A Gép forog... című kiállításon az ismétléssel kialakuló kompozíciók a vonalak, formák és elemek fokozatos elforgatásával létrejövő alkotások egy másik dimenzióba repítik a látogatókat. Fajó János, akit méltán neveznek Kassák Lajos szellemi örökösének, a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt - közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint Fajó János formai kísérletei grafikai munkák, szitanyomatok, festmények, fali objektek és szobrok formájában maradtak ránk. Festészete és szobrászata szorosan kapcsolódik egymáshoz, szobrai azt a hatást keltik, mintha egy-egy festménye kelt volna életre a térben. A művész több évtizeden át kutatta az empirikus és geometriai jelenségeket, ismétlődő elemekből álló struktúrákkal és azok variációival foglalkozott.

Mint írják, a geometrikus tradíciók és a konstruktivizmus elvei alapozták meg munkásságát, de hatással volt rá az op-art, a minimal art és az "új geometria" is. Fajó János alkotásai optimizmust sugároznak, a letisztult, derűs színek és a pontosan megszerkesztett vonások igazi összhangot teremtenek, miközben szabad asszociációra buzdítják a nézőt.

A közlemény szerint a művész több külföldi kiállításon is részt vett, alkotásait Magyarországon a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a MODEM és a Kassák Lajos-emlékmúzeum, valamint több vidéki múzeum őrzi, azonban számos alkotása olyan neves külföldi gyűjteményekben található meg, mint például a bécsi Albertina, a grazi Neue Galerie am Landesmuzeum, a zürichi Museum Haus Konstruktiv, a bázeli Das Progressive Kunst Museum vagy a moszkvai Moderne Museum.

A tárlat megnyitóján beszédet mond Sárvári Zita kurátor és Hajós Ágnes, a művész özvegye. A kiállítás március 8-ig ingyenesen tekinthető meg az Ybl Budai Kreatív Házban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ