A festészet és az üvegművészet új metszéspontjait bemutató kiállítás nyílik Szentendrén
Dátum: 2020. február 13., csütörtök, 6:59

A festészet és az üvegművészet új metszéspontjait mutatja be az Üveg-tér-kép címmel a szentendrei MANK Galériában szerdán nyíló kiállítás.

A tárlat az üvegművészek fiatal generációjának innovatív technikai sokszínűségét, friss látásmódját mutatja be, miközben rávilágít arra a jelenségre is, amit a fények és rétegek megjelenítésének módja jelent a különféle képzőművészeti ágakban.

A MANK közleménye szerint a tárlat nemcsak napjaink üvegművészetének aktualitásait, innovatív, technikai sokszínűségét és az alkotók friss látásmódját mutatja be egy hagyományos körkép megalkotásával, hanem párbeszédre, a párhuzamos látásmódok kirajzolására is törekszik.

Mint írják, mindehhez olyan kortárs festmények párosulnak, amelyek rávilágítanak a festészet és az üvegművészet metszéspontjaira.

A közlemény szerint az üvegművészek közül azokat a 40 év alatti alkotókat hívták meg a kiállításra, akik a Fiatal Iparművészek Stúdiójának vagy a Magyar Üvegművészeti Társaságnak tagjai. A tárlat festőművészeit műveik fénnyel való kapcsolata alapján kérték fel a vizuális párbeszédre, hogy minél szemléletesebben be tudják mutatni az üvegművészet jövőbe mutató térképét.

A kiállító üvegművészek között van Ábel Tamás, Bánó Rita, Biliczki Anett, Bősze Eszter, Budai Zsolt János, Dimény Luca, Farkas Diána, Kohut-Görömbei Luca, Németh Hajnal Aurora, Tomay Katalin, Varga Gyöngyvér, Varga Dóra és Virág Hajnalka. A festményeik Benczúr Emese, Domokos Berta, Kontra Ágnes, Martin Henrik és Mátrai Erik munkái.

A kiállítás szerdai megnyitóján köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója, a kurátor Sipos Tünde művészettörténész.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ