Az Emmmi saját halottjának tekinti Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművészt
Dátum: 2020. március 2., hétfő, 7:05

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte szombaton, hogy saját halottjának tekinti Szentandrássy István festőt.

A Kossuth-díjas művész halálhírét szerdán Facebook-oldalán közölte Balog Zoltán romaügyi miniszterelnöki biztos.

Szentandrássy István 1957-ben született Budapesten. Állami gondozottként nőtt fel. Kezdetben verseket és drámákat írt, majd rajzolni kezdett, ezután jutott el a festészethez - emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium. Mestere a szintén roma származású Péli Tamás volt, akit Csapon, egy gyermektáborban ismert meg. Itt találkozott először a cigány kultúrával és identitással.

"Már gyermekkorában elkezdett rajzolni, de egy ágyhoz kötő betegség kellett hozzá, hogy felfedezze: rajzai megelevenednek és üzenni tud velük". Festő lett belőle, bár valódi festészetet oktató iskolát nem járt, mégis a legnagyobbak közé jutott, a legnagyobb alázattal - fogalmaztak.

Azt írták: Péli Tamás festőművész mondta vele kapcsolatban, hogy a "mester mindig mestert nevel". Ez a mondás beigazolódott. A festészetnek, színeknek, de a szavaknak is mestere volt, festményeibe belefestette a saját balladáját: az árvaságát, a betegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is. "Ezt a belső erőt tudta átadni a festészetén keresztül mindenkinek azzal az üzenettel, hogy törekedjünk arra, hogy minél többre vigyük, hogy akarjuk jobban szeretni mindazokat, akikkel egy hazában élünk, és legyünk büszkék származásunkra, kultúránkra" - hangsúlyozta az Emmi.

Festészete, amely összeforr a bibliai történetekkel, a spanyol irodalommal és legelsősorban a cigány hitvilággal és hagyománnyal, a magyar kultúra szerves részévé vált, kulturális örökségünket gazdagítja. Képeiből rendszeresen rendeztek kiállítást. Önálló tárlata volt a Várkert Bazárban, a Művészetek Völgyében, a szentendrei MANK Galériában, illetve legutóbb a Terror Háza Múzeumban.

Szentandrássy István 1995-ben Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben pedig a Kisebbségekért díjat vehette át. 2012-ben Kossuth-díjat kapott, a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért - áll az Emmi közleményében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„A bűvész nem varázsló, csak színész aki a varázsló szerepét játssza. A színészről sem szokták letépni az álszakállt!"
Rodolfó
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ