Csohány Kálmán grafikusművészre emlékeznek Pásztón
Dátum: 2020. április 3., péntek, 9:37

A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek halálának 40. évfordulója alkalmából a Nógrád megyei városban, ezúttal nem hagyományos, hanem virtuális kiállítással - tájékoztatta az MTI-t az egyik szervező szerdán.

Herczegné Varga Ilona, a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi titkára elmondta: csütörtöktől az alapítvány honlapján látható a családdal közösen szervezett Fekete-fehér című tárlat, amelyen Csohány Kálmán akvarelljeit, tusrajzait és lavírozott tusrajzait mutatják be, a művekből 28 alkotás lesz látható zenei aláfestéssel.

Csohány Kálmán 1925. január 31-én született Pásztón. Az érettségit követően fakitermeléseken dolgozott a csíki havasokban, volt vasúti pályamunkás és szénbányász. 1952-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, attól kezdve rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon.

A kétszeres Munkácsy-díjas érdemes művész, Nógrád megye posztumusz díszpolgára 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

Több mint 400 darabos képzőművészeti gyűjteményét szülővárosának adományozta. A Pásztói Múzeumban 2001 decemberében nyitották meg a Csohány Galériát.

Herczegné Varga Ilona elmondta, hogy az állandó kiállításon mintegy 150 rézkarcot, litográfiát, egyedi rajzot, akvarellt, kerámiát mutatnak be a teljes életműből, a kis kiállítóteremben pedig Csohány akverelljei szerepeltek. Ezt az utóbbi években olyan térré alakították, ahol évente három alkalommal - a művész születése és halála évfordulóján, valamint Kálmán napon - változó tartalommal szervez kiállítást a múzeum, a Csohány család és az alapítvány.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Aforizmák
„ Van...visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet."
Freud
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ