Gorka Géza életművét bemutató kiállítással nyit újra a Kieselbach Galéria
Dátum: 2020. július 14., kedd, 7:59

A járványügyi korlátozások feloldása után Gorka Géza (1894-1971) Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar keramikus életművét bemutató kiállítással nyit újra kedden a budapesti Kieselbach Galéria, amelynek gondozásában a keramikus művészetét összegző iparművészeti album is megjelenik.

Mint az MTI-hez eljuttatott ajánlóban írják, a Gorka Géza munkásságát bemutató kiállítás Chovanecz Balázs műgyűjtő minden korábbinál teljesebb és nagyobb gyűjteményét veszi alapul. A Gorka Géza életműve Chovanecz Balázs gyűjteményében címmel megjelenő képzőművészeti album pedig több mint ezer kerámián keresztül mutatja be az art deco és modern dizájnkerámia atyjának munkásságát.

Gorka Géza a 20. századi magyar kerámiaművészet sokszínű virtuóza volt. Hosszú élete során készített art deco és népies kerámiákat, habán-ihletésű és modern darabokat, korongolt edényeket és plasztikákat, asztali dizájntárgyakat és nagy léptékű kültéri alkotásokat is.

Pályáját - a történelem sorscsapásai ellenére - rangos szakmai díjak és kereskedelmi sikerek kísérték itthon és külföldön egyaránt, a "magyar Picassónak" is nevezték. Gorka Géza több keramikus manufaktúrát alapított, de nógrádverőcei házának műhelyében is alkotott. Kezei közül különleges és egyedi mázú kerámiák kerültek ki. Verőcei háza ma emlékmúzeumként működik, örökségét pedig egy teljes keramikus dinasztia vitte tovább: a magyar art deco és a "retró" kerámiaművészet ikonjaként tekintenek rá.

Életművének nagy szeletét szovjet katonák semmisítették meg 1945-ben vagy magánlakásokban estek áldozatul hétköznapi baleseteknek. Chovanez Béla műgyűjtő azonban elkezdte felkutatni a rejtőző műveket, és másfél évtized alatt egy olyan gyűjteményt hozott létre, amelyből kibontakozik a keramikus sokszínű művészete.

A Gorka Géza életműve Chovanecz Balázs gyűjteményében című album szerzője Szabó Lilla művészettörténész, szerkesztője Rieder Gábor művészettörténész.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ