Pentelei Molnár János festményeiből nyílik kiállítás Kecskeméten
Dátum: 2020. július 18., szombat, 8:45

Pentelei Molnár Jánosnak, a 20. század elismert csendéletfestőjének munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

Osztényi Éva Gizella művészettörténész, a tárlat rendezője elmondta: Pentelei Molnár János egyéni festői stílusa a 20. század első évtizedében alakult ki. Festett nagyméretű bibliai tárgyú figurális kompozíciókat, továbbá életképeket és tájképeket, melyek legtöbbször szülőföldjéhez, Dunapenteléhez köthetők. Elsősorban mégis a csendélet műfajában lett ismert, mely különösen az 1910-es évek elején vált hangsúlyossá művészetében. Közöttük a szalonképektől kezdve egészen a letisztult festői megoldásokkal szerkesztett konyhai csendéletekig számos típus megjelenik - tette hozzá. Kiemelte: Pentelei Molnár János alkotásaiban igyekezett a Münchenben, Hollósy Simon festőiskolájában tanult széles, összefoglaló látásmódot alkalmazni. Figurális képein a Hollósy- és a Benczúr-iskola, plein air tájábrázolásain Ferenczy Károly művei, míg csendéletein a 17. századi holland festészet hatása érezhető.

Mit mondta, a technikailag rendkívül képzett festőművész igyekezett minél naturalisztikusabban megjeleníteni az egyes motívumokat virtuózan megfestett képein. A művészettörténész szerint későbbi sikereit jól példázza a számtalan hazai és külföldi elismerés, állami díj és ösztöndíj.

Pentelei Molnár János alkotásai a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés legjelentősebb képviselőinek, így például Beczkói Bíró Henrik és Nemes Marcell kollekcióiban is megtalálhatóak voltak. A festő munkái napjainkban a bécsi, a bukaresti és a müncheni múzeumokban is fellelhetők. Magyarországon őrzött alkotásainak többsége a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének része, de az Intercisa Múzeum mellett Dunaújváros önkormányzatának tulajdonában is vannak művei.

A kurátor szerint a kecskeméti Cifrapalotában megrendezett kiállításon szereplő festmények egy olyan egyedülálló gyűjtemény részei, mely méltó követője a 20. század eleji nagy elődök szellemiségének. A tárlaton a magángyűjtemény 39 darabja mellett a Kecskeméti Katona József Múzeum két Pentelei Molnár-csendélete is látható lesz. A festő egy konyhai csendélete a múzeum képzőművészeti gyűjteményének egyik legelső darabja, egy virágcsendélet pedig Nemes Marcell adományának köszönhetően került a gyűjteményükbe 1911-ben - mondta a múzeum munkatársa.

Osztényi Éva Gizella hangsúlyozta: a Cifrapalotában kiállított műtárgyak többsége csendélet. Pentelei Molnár János gyakran ábrázolt, visszatérő motívumai például a különféle porcelánedények, vizespoharak, virágok, az utóbbiak közül különösen a rózsák. Tájképein főként a szülőföldjét, a pentelei vidéket örökítette meg, de a kiállításon emellett látható lesz egy balatonlellei strandot megjelenítő alkotás is az 1910-es évekből. A tárlat szeptember 20-áig látogatható.

Pentelei Molnár János 1878. május 8-án született az egykori Dunapentelén, a mai Dunaújvárosban. Festészeti tanulmányait viszonylag későn, 24 éves korábban kezdte. Kortársaihoz hasonlóan látogatta Hollósy Simon müncheni festőiskoláját, majd 1903-tól a párizsi Julian Akadémián tanult. Visszatérése után a Benczúr Gyula vezette I. számú Festészeti Mesteriskola tagja lett. Festői pályafutásának korai, 1924. november 10ei halála vetett véget.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek"
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ