A művészet rendje - Kadosa Kiss József tárlata a Műcsarnokban
Dátum: 2020. szeptember 12., szombat, 3:18

A művészet rendje címmel nyílik kiállítás Kadosa Kiss József munkáiból a Műcsarnok#Box-ban. A sokféle technikával alkotó művész mostani tárlatán a természettel való harmónia, a nagy elődök előtti tisztelgés, valamint a jövőbe tekintés egyaránt felsorakozik.

"Soha nem okozott gondot számomra eldönteni, mikor, milyen eljárással valósítsam meg elképzeléseimet. Szívesen vándorlok a művészeti ágak között, számomra ez jó játék" - mondta Kadosa Kiss József az MTI érdeklődésére.

Mostani, a nagyközönség számára péntektől látható kiállításán is megtalálhatók rézkarcai, rézmetszetei, litográfiái, festményei, szobrai, emellett általa készített hangszerek, egy különleges kerékpár, a tárlat bejáratánál pedig két ismert filmhez rajzolt storyboardjába is betekinthetünk. Kadosa Kiss József a Robin Williams főszereplésével 1999-ben bemutatott Hazudós Jakab, illetve Káel Csaba a 2002-es operafilmje, a Bánk bán számára is készített ilyen rajzokat.

A kiállításnak három sarokpontja van: az első egy reneszánsz kori alkotás parafrázisa, a második a legmodernebb űrtechnológiát jeleníti meg, a harmadik a művész által készített egyik hangszer.

Kadosa Kiss Leonardo A Háromkirályok imádása című műve előtt tiszteleg faalapra készített festményével, megidézve a zseniális előd szín-, gesztus- és formavilágát. A leonardói vonalak a Császárzsömlék-sorozatban, az Üledék című képen, illetve az Ábel és a többiek akvarell fejsorozatában is jelen vannak. Szintén parafrázis az 1937. 04. 26. Guernica - Párhuzamos valóságok című monokróm jellegű alkotása, amelynek az ihletője Picasso híres vászna, az emberi szörnyűségekre reagálás.

A művész hosszú időn át dolgozott egy saját igényeinek megfelelő karbonszálas fekvőkerékpáron, a Nimbusbike 007-en, amelyet a mozgás vágya és öröme motivált.

"Fél éven át készültem rá, aztán két-három hónap alatt el is készültem vele. Eredetileg szabadalmi elképzeléseim is voltak a biciklivel, kitaláltam, hogy tetszőlegesen lehessen állítani az alul- és a túlkormányzottságot. Magam is használtam egy darabig" - mondta az alkotó az MTI-nek.

A tárlat harmadik sarokpontja a Cselló, amelynek készítési folyamata is nyomon követhető egy kisfilmen. Láthatók a művész táncmesterhegedűi is: ezek a 18. században népszerű pochette-ek összekapcsolják a zenét, a képzőművészetet és az irodalmat azzal, hogy olyan művészek előtt tisztelegnek, mint Rembrandt, Goethe, Klee, Leonardo, El Greco és Picasso. A Zongorista életnagyságú automata szobrán a fő alak robotszerűen játssza el a (B)-A-C-H hangokat.

Számos képen a természet és az emberiség harmóniáját jeleníti meg Kadosa Kiss, az Álomfejtő című olajképen két női alak között egy madárfióka látható.

Kadosa Kiss József A művészet rendje - Arte legis című tárlatának kurátora Fazakas Réka, a kiállítás november 8-ig látható a Műcsarnok#Box-ban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ