Közös tárlaton Szmrecsányi Boldizsár és Incze Mózes alkotásai Kecskeméten
Dátum: 2020. október 21., szerda, 6:05

November közepéig látogatható a Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész és Incze Mózes festőművész alkotásaiból rendezett közös tárlat a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben.

Bozsó János, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény alapítványának elnöke az MTI-nek kiemelte: állandó kiállításaik mellett rendszeresen helyet adnak klasszikus képzőművészeti tárlatoknak, rangos magángyűjteményeknek, illetve olyan kortárs alkotóknak, akik már nemzetközi téren is bizonyítottak.

A kecskeméti Bozsó Gyűjtemény legújabb, Szmrecsányi Boldizsár (Boldi) szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlatáról a kurátor, Árvai-Józsa Kitty művészettörténész az alkotói nézetek összhangját emelte ki.

Mint mondta: a két művész munkáinak egyik kiemelkedő gondolati vezérfonalát annak vizsgálata adja, hogy miként kapcsolódik az ember általában, az egyén pedig önmagában a világhoz, miként teremti újra és mindig másként önmagát, illetve a körülötte lévő közeget, miként válik valami transzparens jellé, és nem utolsó sorban mik azok a kapcsolódási pontok, amelyek az alkotást magát - legyen az szobor vagy festmény - korunkhoz, napjainkhoz, a ma emberéhez kötik - fogalmazott.

A művészettörténész szerint, Boldi tökéletesen lecsiszolt, zárt kompozícióinak elsődleges forrása a magasfokú stilizálás ellenére mindig valamiféle természetelvű gondolkodásmód, amely során hangsúlyosan az emberi születés pillanatára, a létezés élményére reflektál. A kezdet eredetét, a teremtés és az élet eredetének mibenlétét szimbolizáló, absztrahált formavilágú plasztikák amorf tömegei különféle irányban, eltérő beállításokba komponálva jelennek meg, játékosan kísérletezve a formátlannak tűnő alakzat térviszonyaival, az anyagból és a felület tökéletesen csiszolt megmunkálásából fakadó fény-árnyék hatásokkal.

Árvai-Józsa Kitty hangsúlyozta: Incze Mózes a hagyományos alapokon nyugvó, klasszikus figurális festészet képviselője, mégis magával ragadó, misztikus fényekbe burkolt kompozíciói a mai kor emberének attribútumaival napjainkra reagálnak, sőt a léthatárt feszegetik. A festmények szimbolikus értékkel bíró motívumai a kábelek, usb-csatlakozók és töltők, a pendrive, a hangszórók, a konnektorok vagy a vörös szalag, amely hol körbeölel, hol gúzsba köt, hol pedig egy másik világ, egy másfajta létmód lehetőségét ígéri. A művek "húznak, visznek magukkal, sőt beszippantanak, de mégsem adják magukat könnyen". Létrehozójuk képépítési módszere ugyanis az asszociációkra épít, a befogadó elméjét igyekszik mozgásba hozni, hogy a figyelmes szemlélő tekintete fűzze össze a kép részleteit, és a látvány maga a néző elméjében teljesedjen ki.

A tárlat kurátora kiemelte: a kiállítás alkotói a klasszikus hagyományokból merítenek. Munkáik meghatározó témája maga a nő, "aki mint a létezés origója és záloga, az eredet kulcsa vagy az ember általános szimbólumaként jelenik meg az alkotásokban" - fogalmazott.

A Szmrecsányi Boldizsár 11 szobrából és Incze Mózes 32 festményéből rendezett tárlat november 15-éig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között, a járványügyi előírások betartásával látogatható a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ