Elhunyt Nagy János felvidéki szobrászművész
Dátum: 2021. március 19., péntek, 20:29

Életének 86. évében, hosszan tartó betegség után csütörtökön elhunyt Nagy János felvidéki szobrász- és éremművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Tata díszpolgára - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.

Nagy János 1935. június 17-én született Rákosszentmihályon. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a besztercebányai, majd a nyitrai tanárképző főiskolán tanított.

Bekapcsolódott a csehszlovákiai, majd a szlovákiai magyar képzőművészeti életbe. Tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaságnak, majd a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaság elnöki tisztét töltötte be. Kapcsolódott több művészeti csoportosuláshoz, köztük az Európa 24, a Hungária 24, majd az Ősiség és Modernség (1994) nevezetű csoportokhoz.

Tanulmányai során a realista és a neoklasszicista stílusú szobrászatot sajátította el, de hamarosan a 20. században elterjedt absztrakt művészeti irányzat felé fordult figyelme, azonban alapvetően megmaradt az alakos ábrázolás mellett.

A szobrászat minden ágában aktívan tevékenykedő művész volt: monumentális kompozíciók, középméretű, kiállítási plasztikák, kisplasztikák, érmek és plakettek egyaránt készültek műhelyében.

Alkotásait számos egyéni kiállításon láthatta a közönség, köztéri szobrai többek között Búcson, Budapesten, Dunaszerdahelyen, Füleken, Galántán, Gútán, Hetényben, Hortobágyon, Ipolybalogon, Kisszebenben, Komáromban, Köbölkúton, Léván, Párkányban és Szencen állnak.

Esztergomban 2000-ben állították fel IV. Béla királyt ábrázoló domborművét, 2004-ben Révkomáromban az Aradi vértanúk előtt tisztelgő emlékművét, 2018-ban pedig Komáromban Egressy Béni-szobrát. II. világháborús emlékművei Ipolyszakállason, Ipolybalogon, Nagycétényben és Málason láthatóak. Martonvásáron 2015-ben adták át Beethoven és a halhatatlan kedves című szobrát.

Nagy János 1994-ben Esterházy János-díjat kapott, 2000-ben a Magyar Köztársaság elnökének aranyérmével, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2002-ben kapta meg a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét, 2003-ban a Posonium Irodalmi és Művészeti Életműdíjat Szlovákiában, és 2009-ben a Szervátiusz Jenő-díjat. 2005 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A szobrászművésznek nyolcvanéves korában régi vágya teljesült, amikor Felvidékről visszatért Magyarországra, hogy idős napjaira Tatán találjon békességet - idézik fel a közleményben, hozzátéve, hogy az önkormányzat a Vaszary-villát bocsátotta rendelkezésére élete hátralevő részére.

Nagy János temetéséről Tata önkormányzata gondoskodik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ