Kolozsváry Zsigmond munkáiból látható kiállítás Budapesten
Dátum: 2021. április 9., péntek, 16:18

A méltatlanul elfeledett Kolozsváry Zsigmond festő- és grafikusművész több mint húsz munkáját mutatja be Budapesten a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria április végéig.

A galéria tárlata Kolozsváry Zsigmond (1899-1983) magyar származású, egykor Franciaországban élt, hazánkban kevésbé ismert művész különféle alkotói korszakait, pályája fejlődését ismerteti meg a magyar közönséggel. A több mint húsz, különböző korszakokból származó, gazdag szín- és formavilágú alkotás egy méltatlanul elfeledett, páratlan életműbe enged betekintést - olvasható a galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

A magyar származású művész külföldön Sigismund Kolos-Vary néven ismert. Pályája korai korszakát a szürreális, félig figuratív kompozíciók, misztikus hangulatú képek jellemzik, innen lép tovább a tájábrázolás ritmikus geometriájához. Az ötvenes években eljut a teljes absztrakcióig, majd az 1970-es évektől lírai kompozíciókkal zárta utolsó festői korszakát.

Kolozsváry Zsigmond 1899-ben született Bánffyhunyadon, a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mély nyomot hagytak benne svájci és olaszországi utazásai, különösen a firenzei quattrocento egyik jelentős festője, Paolo Uccello alkotásai.

Első műveit 1929-ben sikerrel mutatta be Párizsban, majd rendszeresen szerepelt a Salon de Mai kiállításain és külföldi nemzetközi tárlatokon Hollandiában, Németországban, Angliában, Japánban és Kanadában. Több magyar és közép-európai művésztársával együtt csatlakozott az École de Paris avantgárd művészkörhöz, felívelő pályáját azonban hirtelen megszakította a második világháború: 1941-ben koncentrációs táborba került. Két évvel később sikerült elmenekülnie, és amint lehetősége nyílt rá, visszatért Párizsba.

Háborús élményeit festményeibe sűrítette bele, egyre erőteljesebb kompozíciókat alkotott. Ezek a művei nagy sikert arattak 1946-ban a Musée National d Art Moderne de Paris kiállításán. Jean Bucher befolyásos műkereskedő 1948-ban önálló tárlatot rendezett számára ugyanabban a galériában, ahol előtte Braque, Ernst, Giacometti, Kandinsky, Klee, Léger, Miró és Mondrian műveit láthatta a közönség. Budapesten 1972-ben nyílt retrospektív kiállítása a Műcsarnokban az ugyancsak Franciaországban élő Székely Péterrel közösen.

Kolozsváry Zsigmond munkáit világszerte jelentős nemzetközi múzeumok őrzik a párizsi Musée National d Art Moderne-től Izraelen, Algérián át az Egyesült Államokig. Magyarországon néhány alkotása látható a Szépművészeti Múzeumban és a Pécsen a Janus Pannonius Múzeumban.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria tárlata a járványügyi intézkedések betartása mellett regisztráció után látogatható. Regisztrálni a kmfagallery@gmail.com email címen lehet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Az igazság hatalmas, és győzedelmeskedni fog. Ez rendben is volna, csak az a baj, hogy nem így van. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ