Elhunyt Rétfalvi Sándor szobrászművész
Dátum: 2021. június 29., kedd, 19:49

Életének 80. évében elhunyt Rétfalvi Sándor Munkácsy Mihály-díjas, érdemes művész címmel kitüntetett szobrászművész a baranyai megyeszékhelyen június 27-én, vasárnap - közölték a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának internetes oldalán hétfőn.

Mint írták, Rétfalvi Sándor professor emeritus búcsúztatásáról a gyászoló család később rendelkezik.

Az alkotó 1941-ben született a kárpátaljai Aknaszlatinán. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrászat szakán végezte Somogyi József, Szabó Iván és Pátzay Pál tanítványaként 1959 és 1964 között.

Dolgozott a Pécsi Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatójaként, a Janus Pannonius Tudományegyetem (JPTE) rajz fakultásának tanszékvezetőjeként, a rajzvizuális szakemberképzés tanszékvezetőjeként, docenseként és a pécsi szobrászszak tanszékvezetőjeként.

A szobrászművész 1967-ben a villányi nemzetközi szobrász szimpózium alapító szervezője és egyik irányítója volt, emellett nevéhez fűződik a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítása is.

1964-től több tucat köztéri alkotását állították ki többek között Budapesten, Pécsen, Szigetváron és Székesfehérváron.

A Munkácsy-díjjal 1978-ban kitüntetett Rétfalvi Sándor Nagykanizsa (1998) és Pécs (2019) díszpolgára.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ