Saját halottjának tekinti Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészt az Emmi
Dátum: 2021. agusztus 30., hétfő, 19:11

Saját halottjának tekinti Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas éremművészt, szobrászművészt, érdemes művészt, a nemzet művészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az alkotó 81 éves korában, csütörtökön hunyt el Szentendrén.

A tárca az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: Csíkszentmihályi Róbertre pályakezdő éveiben nagy hatással voltak Borsos Miklós és Medgyessy Ferenc figurális kompozíciói. Alkotó munkásságának fő területe az emlékműszobrászat, az egyházi épületek szobrokkal való díszítése lett, ezek mellett jelentősek kisplasztikai alkotásai és éremművészete.

Kiemelték, Csíkszentmihályi Róbert itthon és külföldön is elismert művész volt. Alkotásaival Velencébe és Vatikánvárosba is eljutott. Igen termékeny alkotó volt, számos egyéni és csoportos kiállításon mérette meg alkotásait. Mind itthon, mind külföldön jeles közgyűjtemények őrzik alkotásait.

Az alkotót 2013-ban Kossuth-díjjal jutalmazták, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki - írta az Emmi.

A Munkácsy Mihály-díjjal és kiváló művész címmel is kitüntetett Csíkszentmihályi Róbertet a Magyar Művészeti Akadémia is saját halottjának tekinti.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ