Országos kerámia és gobelin biennálé nyílik a Balatoni Múzeumban
Dátum: 2021. szeptember 16., csütörtök, 14:37

Különleges műalkotásokat mutatnak be a szombaton nyíló 13. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálén Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

A tárlaton több mint 60 textil- és kerámiaművész a hal és a halászat jegyében készült alkotása lesz látható - mondta el az MTI-nek Pannonhalmi Zsuzsa kurátor.

Az 1997-ben indult kiállítássorozat művészi megközelítésben mutatja be a római kor kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit. Az első biennálén is látható volt, hogy a két műfaj - a kerámia és a gobelin - "szépen él együtt és egymást segíti" - fogalmazott a Ferenczy Noémi-díjas keramikus.

Gopcsa Katalin művészettörténész kiemelte: a biennálén a keramikus- és textilművészek kreatív alkotásai gazdag formavilágot jelenítenek meg. A textilesek a legfinomabb kéziszövésű anyagokon készítettek gobelineket, a keramikusok pedig az agyagtól kezdve a finom porcelánig alkottak a tematikához illő műtárgyakat, amellyel a római kor, az antik világ életszeretetét, életszemléletét fejezték ki.

A Balatoni Múzeum állandó kiállítása többek közt a balatoni halászatról szól - hívta fel a figyelmet Gopcsa Katalin. A muzeológusok a Pelso néven keresztül a 4. századi Pannonia kultúráját szeretnék megőrizni - fűzte hozzá.

A biennálé logója a Seuso-kincsből ismert tál, amelyen szerepel a Pelso szó, a Balaton latin neve. A műkincsen egy vadásztársaság látható.

A textil- és kerámiaműveket reprezentáló kiállítást a korábbi években százezres nagyságrendben nézték meg, várhatóan az őszi időszakban is nagy látogatottsága lesz a biennálénak - közölte Pannonhalmi Zsuzsa.

A 13. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé december 31-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ