Szabó Eszter az idei Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese
Dátum: 2021. szeptember 21., kedd, 11:22

Szabó Eszter nyerte el a 2021-es Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat és az azzal járó 10 ezer eurót; a díj idei döntőseinek munkáiból a Q Contemporary Andrássy úti épületében nyílik kiállítás kedden.

A 2011 óta kétévenként meghirdetett Leopold Bloom Díj célja, hogy a magyar képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa. Mary McLoughlin és John Ward ír műgyűjtők, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai által alapított díjra idén beérkezett 66 pályázatból háromtagú zsűri választotta ki az öt finalistát, majd közülük a nyertest, Szabó Esztert - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint hangsúlyozták, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj zsűrije minden alkalommal változik: olyan nemzetközi szakemberekből áll, akik nemcsak saját országuk művészeti közegére, hanem a globális színtérre is rálátással bírnak, a magyar művészeti szcénához azonban nem kötődnek.

Idén a zsűri elnöke az ír művészeti és kulturális menedzser, Mary McCarthy, a corki Crawford Art Gallery igazgatója, zsűritársai pedig a Chilében élő lengyel képzőművész, Dagmara Wyskiel, az antofagastai ISLA Művészeti Rezidencia Központ koordinátora, valamint a szlovák történész, kurátor és művészetkritikus Richard Gregor, a liptószentmiklósi Peter Michal Bohún Galéria igazgatója volt.

A díjátadót megelőzően a zsűri tagjai műterem-látogatásokon vettek részt, hogy minél teljesebb képet kapjanak a díjra jelölt művészek munkásságáról.

Szabó Eszter a Leopold Bloom Díj történetének eddig legtöbbször nevezett alkotója, aki 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd posztgraduális tanulmányait 2016-ban fejezte be a Le Fresnoy École Internationale des Arts Contemporains-ban. Egyéni és csoportos kiállítások keretében többek között már Párizsban, New York-ban, Brüsszelben és több francia és német nagyvárosban is bemutatkozott.

A hétköznapi élet társadalmi viszonyaiból nyer inspirációt: festményekből animált műveinek olyan megfáradt nőalakok a főszereplői, akik a mindennapi realitás fiktív elszenvedői. Megfigyeli, gyűjti, sűríti és feldolgozza az "itt és most" jelenségeit. A narratívát nélkülöző, számítógép segítségével életre keltett munkáiban fiktív karaktereket hoz létre - áll a közleményben.

A 10 ezer euró összegű elismerést Szabó Eszter egy külföldön megvalósuló kiállítás és az ahhoz kapcsolódó költségek biztosítására használja fel.

A döntősök - Balázs Nikolett, Farkas Roland, Kocsi Olga, Koós Gábor és Szabó Eszter - munkáiból rendezett kiállítás keddtől november 14-ig tekinthető meg a frissen nyíló, közép- és kelet-európai fókuszú magánmúzeum, a Q Contemporary Andrássy úti épületében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„Könnyebb az emberiséget szeretni, mint az embert."
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ