Saját halottjának tekinti Halmy Miklóst az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dátum: 2022. január 6., csütörtök, 19:48

Saját halottjának tekinti Halmy Miklós képzőművészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - közölte a tárca sajtóosztálya kedden az MTI-vel.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász, grafikus, festő életének 91. évében hunyt el 2021. december 30-án.

Mint az Emmi közleménye felidézi, Halmy Miklós a Budapesti Műszaki Egyetem Hajómérnöki Karán szerzett diplomát 1956-ban, majd 1962-ben a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja lett. Nemzetközi tapasztalatot is szerzett, a párizsi Szépművészeti Főiskolán tanult, majd Károlyi Mihályné vence-i, nemzetközi művésztelepén töltött el néhány hónapot, mielőtt visszatért volna Budapestre.

Műveit kizárólag négyzetes formátumban, sokféle anyag felhasználásával készítette. Motívumvilágában felhasználta és megújította a magyar népi hagyományokat, vallotta, hogy a magyar motívumvilág felhasználásával tud a magyar művészet újat mutatni a világnak - emlékezik a művészre a tárca közleménye.

A motívum működése címmel 2002-ben jelent meg a munkásságát bemutató albumkötet.

A Magyar Festők Társasága és a Szinyei Merse Pál Társaság tagja volt.

Halmy Miklós munkásságáért 1991-ben Életmű-díjat kapott, 1992-ben elnyerte a szegedi Nyári Tárlat díját, 1996-ban Munkácsy Mihály-, 2020-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Csak egy szót kell a templomban kimondanod, hogy megházasodj, és csak egy nevet álmodban, hogy elválj."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ