Kettős jubileumot ünnepel idén a szolnoki képzőművészet
Dátum: 2022. január 7., péntek, 5:59

Különleges év az idei a szolnoki képzőművészet története szempontjából: a művésztelep létrejöttének százhuszadik, a képtár pedig fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója az intézményben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Horváth László elmondta: az évfordulók előtt tisztelegve a múzeum a Szolnoki Művészteleppel együtt számos rendezvényt szervez 2022-ben, egy új, kiegészítő füzetet jelentet meg a 2014-ben kiadott Képtár katalógushoz, valamint kerekasztal-beszélgetéseket és két művésztelep-történeti kiállítást is szervez.

Képiró Ágnes, a szolnoki Damjanich János Múzeum művészettörténésze hozzátette, hogy a kettős jubileumra készült egy egyedi arculat, amelynek központi eleme a 25/120 logó, hátterében a Szolnoki Képtár kiemelkedő alkotásainak részleteivel.

Mint felidézte, 1997-ben jött létre a múzeum első állandó képzőművészeti kiállítása, amelynek a kezdetektől kiemelt célja a Magyarországon legrégebben alakult és azóta is folyamatosan működő művészkolónia, a Szolnoki Művésztelep történetének és alkotásainak bemutatása.

A Szolnoki Képtárat 2014-ben és 2019-ben rendezték újra, ennek során nagy hangsúlyt helyeztek a korábban a raktárban őrzött, országos jelentőségű alkotások bemutatására. Emellett gazdagodott a Szolnoki Művésztelep történeti anyaga is, hiszen a művésztelep aktív alkotóinak munkái is láthatóak az állandó kiállítás falain - mondta, hozzáfűzve, hogy a kettős jubileum okán február 3-án ingyenes tárlatvezetést is tartanak a Szolnoki Képtárban.

Kelemen Angéla, a Damjanich János Múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta: a jubileum évében új régészeti állandó kiállítás nyílik Élők Háza-Holtak hazája 10.000 év települései és temetői a Tisza mentén címmel január 20-án a múzeumban. Hozzátette: korszerű, látogatóbarát tárlatot hívtak életre, az installációkkal is ezt a szemléletet követik.

Kiemelte, hogy a kiállítás tematikájában ragaszkodtak elődje, Tárnoki Judit gondolataihoz, aki egy didaktikus tárlatot álmodott meg, azaz az őskőkori témájú tárlóval induló kiállítás kora újkori témájú vitrinnel zárul. Példaként említette, hogy fali dekorációk készültek a tárgyakból vett motívumok alapján, készült három házrekonstrukció - két őskori és egy avar kori - a teljes ásatási dokumentációt felhasználva. Egy nagyobb fotómontázs ásatási életképeket ábrázol, illetve illusztrációkkal díszített tablók is láthatók majd. A megújulás része, hogy a múzeum földszintjén a bejáratánál ajándékbolt, kávézó, ruhatár létesül - fűzte hozzá.

A programok között említette, hogy január 8-án nyílik az Illusztrációra fel! Válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 alkotásaiból című tárlat a Szolnoki Galériában, ahol február 6-ig látogatható.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: január 10-től a szolnoki múzeum ad helyet az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete (NPRSZ) közös tárlatának, a Protokoll és diplomácia című vándorkiállításnak. A kiállítás március 20-ig tekinthető meg Szolnokon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ