Somogyi Győző festőművész munkáiból nyílt kiállítás Varsóban
Dátum: 2022. április 2., szombat, 16:34

Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész mintegy ötven alkotását bemutató életmű-kiállítás nyílt csütörtökön a varsói Királyi Lazienki Múzeumban.

A kiállítás lengyel és magyar nyelvű katalógusának előszavában Kövér László, az Országgyűlés elnöke rámutatott: Somogyi Győző már a kommunista diktatúra idején "olyasmire vállalkozott, ami azokban az időkben a nemzeti öntudat megőrzésének kevés lehetséges útja közül az egyik volt: a magyar hadiviseletek rekonstruálásával a hősi múltat villantotta fel a Kádár-korszak internacionalista szürkeségébe született fiatalok előtt".

Elzbieta Witek, a lengyel szejm elnöke előszavában aláhúzta: Somogyi Győző munkássága kiemelt figyelmet érdemel, alkotásai "a művészre jellemző részletgazdagsággal elevenítik fel a magyar múlt hőseit, valamint az országaink közötti fontos eseményeket és történelmi kapcsolatokat".

Somogyi munkásságát a lengyel kultúrában is "olyannyira jelen lévő legfőbb alapértékre, Istenre való gyakori, világosan megfogalmazott, szimbolikus utalások jellemzik" - fogalmazott Witek, rámutatva: a lengyel közönségnek szánt ajándékként a Czestochowai Szűzanya festményének egy kis, népi stílusú feldolgozása is helyet kapott a varsói tárlaton.

Zbigniew Wawer, a Királyi Lazienki Múzeum igazgatója a kiállításmegnyitón felidézte: mint hadtörténészt, mindig is érdekelte nemcsak a lengyel, hanem az európai egyenruhák története, Somogyi Győző könyveinek köszönhetően pedig megismerte a magyar uniformisok történetét a középkortól kezdve a második világháborúig.

A magyar történetek Somogyi Győző festészetében című tárlat a tojástemperával és olajpasztell technikával készült képek, egyedi és sokszorosított grafikák, valamint számos illusztrált könyv és alkalmi nyomtatvány segítségével vázolja fel az idén nyolcvanéves művész munkásságát a hadtörténeti tárgyú ábrázolásoktól a tájképeken és csendéleteken át a portrékig.

A kiemelkedő alkotások közé tartozik a Báthory István 1576-os krakkói bevonulását ábrázoló nagyméretű festmény, valamint a Jézus Szíve szárnyas oltár, de papírból kivágott, festett játékkatonák is láthatók a Rákóczi-szabadságharc korszakára jellemző egyenruhában.

A június végéig látogatható tárlat törzsét Takács Gábor művészettörténész és családjának gyűjteménye képezi. A kiállítás a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca, a varsói magyar nagykövetség és a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ közös szervezésében valósult meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Az igazságot nem ismerem, következésképpen hogyan is hazudhatnék?"
Maxim Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ