Szentandrássy István alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen
Dátum: 2022. április 26., kedd, 15:29

Mágikus vonások címmel nyílik kiállítás Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész képeinek reprodukcióiból a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Aulájában hétfőn.

A Romológus Napok című rendezvénysorozat keretében május 18-ig megtekinthető, az eredeti művekről készített kiállítási reprodukciókból álló tárlaton Szentandrássy István Federico García Lorca és Francois Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait láthatja a publikum - tájékoztatta az MTI-t a szervező, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A közlés szerint a képekben való gondolkodás, valamint a művészetek iránti különös fogékonyság - különösen az irodalom és a képzőművészet összefonódása - figyelhető meg Szentandrássy István alkotásaiban. Művei a naturalista színektől és a tér hagyományos értelmezésétől elvonatkoztatva poétikus víziót fejeznek ki. A leírt és a lerajzolt gondolatok egymást erősítő mechanizmusában összművészeti eufória bontakozik ki művészetében.

A versek által ihletett kompozíciók nem pusztán illusztrációs eszközként működnek, sokkal inkább összegződnek bennük az olvasott művek hatásai és "a képekben való gondolkodás, valamint a művészetek iránti különös fogékonyság - különösen az irodalom és a képzőművészet összefonódása - figyelhető meg Szentandrássy István alkotásaiban.

A festmények örvénylő, részletgazdag képeiben - írták - felismerhetik az érdeklődők Miguel de Cervantes Don Quijote-jának regényhőseit; William Shakespeare Szentivánéji álom vígjátékának eseményeit; Gabriel García Márquez Száz év magányának mágikus realizmusát, valamint az Ószövetség emblematikus alakjait is.

A Romológus Napok című rendezvénysorozat keretében a kiállításhoz kapcsolódó számtalan művészeti kísérőprogrammal, művészeti foglalkozással, tárlatvezetéssel kerülhetnek még közelebb a munkákhoz az érdeklődők - hívták fel a figyelmet a kommünikében, hozzáfűzve: a tárlat kapcsolódó eseményeként megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott Choli Daróczi József munkásságát bemutató Isten homorú arcán című vándorkiállítás is.

A közleményben jelezték, hogy az eredeti alkotásokat több magyar városban, így Budapesten, Debrecenben, Salgótarjánban és Kőszegen is bemutatta már a MANK, ugyanakkor a pécsi kiállításon bemutatott reprodukciók lehetővé teszik, hogy helyszíntől függetlenül, akár kültéren is bemutathatóak legyenek Szentandrássy-hagyaték darabjai.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ