Mohy Sándor festményeiből nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön
Dátum: 2022. július 21., csütörtök, 10:01

Mohy Sándor hatvan alkotását felvonultató kiállítással emlékeznek meg a festő születésének 120. évfordulójáról szerdától a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (Emük).

A Mohy Sándor sajátos formanyelvén megfestett portrékat, önarcképeket, csendéleteket és tájképeket bemutató tárlat Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével nyílt meg az Emük földszinti kiállítóterében - közölte a MANK az MTI-vel.

A kárpátaljai Dercenből származó, majd Szatmárnémeti és Dés után Kolozsváron megtelepedett Mohy Sándor (1902-2001) az erdélyi festészet egyik legjelentősebb és legtermékenyebb alkotójaként, valamint meghatározó művészpedagógusként írta be nevét az erdélyi művészet történetébe - emlékeztet a MANK közleménye.

Mohy Sándor alkotásait Litteczky Endre szatmári festő fedezte fel, aki szobrászatra, majd az olajfestés technikájára tanította. Mohy Papp Aurél műtermébe is eljárt, 1924 és 1925 nyarán a nagybányai szabadiskolában dolgozott, ahol Thorma János korrigálta műveit, majd 1925-1929 között a kolozsvári művészeti főiskola festészeti szakán tanult.

1931-től a Szatmári Református Gimnázium óraadó tanára lett, majd 1937-ben Désen kapott rajztanári állást. 1938 és 1940 között átvette és újjászervezte a dési szabad festőiskolát, és 1940-ben Désen nyitotta meg első egyéni tárlatát is.

1949-től 1970-es nyugdíjazásáig a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti tanszékének előadótanára, 1967-től rektorhelyettese volt.

Számos erdélyi folyóirat és napilap közölte művészeti írásait, ezekből Műhelynapló című, 1981-es kötete közölt válogatást.

Mohy Sándor most megnyílt kiállításának szervezői a Sapientia Alapítvány, valamint a Székely Nemzeti Múzeum kollekciója mellett több erdélyi és magyarországi magángyűjteményből válogattak, arra törekedve, hogy a bemutatott művek egyaránt szemléltessék a mintegy hét évtizedet felölelő életmű jelentős periódusait és a festő jellegzetes témáit is.

A tárlaton szereplő munkák jól szemléltetik azt a jellegzetes Mohy-stílust, amely már a negyvenes években megszilárdult és amelyhez a festő élete végéig ragaszkodott - áll a közleményben.

Mohy Sándor retrospektív kiállítása augusztus 20-ig látogatható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ