A Magyar Festészet Napján tartja jubileumi árverését a Virág Judit Galéria
Dátum: 2022. október 5., szerda, 9:24

A Magyar Festészet Napján, október 18-án tartja 70. árverését a Virág Judit Galéria a Budapest Kongresszusi Központban.

A 19-20. századi klasszikus műveket felvonultató árverésen Rippl-Rónai József, Patkó Béla és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása mellett soha nem látott Vaszary festményekre lehet licitálni - tájékoztatta a Virág Judit Galéria az MTI-t kedden.

Elárverezik a nemrég elhunyt Kornai Péter producer, gyártásvezető műgyűjtő-mecénás magángyűjteményét is. Ennek részeként kínálják az érdeklődőknek Rippl-Rónai József Somssich grófot ábrázoló portréját, amelynek kikiáltási ára 100 millió forint. A gyűjteményből Vaszary János kimagasló kvalitású akvarell képe, a Díva kék pamlagon 12 millió forinttól kelhet el, míg Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikai kollekciójából 7,5 millió forinttól A kalapos nő című rajz.

Mint írják, Kornai Péter szenvedélyesen kutatta a magyar művészek munkáit, elmondások szerint úgy vásárolt festményt, mint aki házat vesz - "a pincétől a padlásig" mindent tudni akart az adott műről.

Az aukciós anyagban helyet kaptak eddig nem látott Vaszary-remekművek is. A festő párizsi korszakának egyik legreprezentatívabb olaj alkotása a Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal 36 millió forinttól kelhet el. Emellett licitálni lehet a San Domenico Hotel kertje Taorminában című képére is, amely korábban ismeretlen volt a szakemberek előtt, évtizedekig rejtőzködött egy rangos svájci magángyűjteményben. Ennek a képnek az induló ára 40 millió.

A tájékoztató szerint az aukció további kiemelt műve Tihanyi Lajos Párizsi táj című avantgárd festménye, amely a műkedvelők számára nyújthat "igazi csemegét". A kép 1925-ben született, csak 2000 körül került a hazai műkereskedelembe, kikiáltási ára 24 millió.

Szerepel még a tételek között Patkó Károly Lerici (Vitorlások Lericiben) című olajfestménye. A kép Patkó itáliai korszakából származik, és mivel a festő életműve kevésbé terjedelmes, mint pályatársaié, így igazi öröm lehet a műkedvelők számára - írták a közleményben.

A jubileumi árverést izgalmas aukciós anyaggal ünnepeljük - idézi a tájékoztató Kelen Annát, a galéria vezető művészettörténészét.

"Büszkék vagyunk rá, hogy ismét a 19-20. századi klasszikus magyar festészet legjavát tudjuk elárverezni, köztük számos, eddig soha nem látott darabbal. Az aukciót most is, mint mindig kiállítás előzi meg, így bárki, ingyen megtekintheti Rippl-Rónai, Vaszary vagy Gulácsy korszakalkotó műveit" - idézi a közlemény Kelen Anna művészettörténészt.

Az aukció kiállítása október 7-17. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ