Szappanos István festményeiből nyílt kiállítás Lakiteleken
Dátum: 2022. november 18., péntek, 18:29

Természeti élmények képi világa címmel Szappanos István Székely Bertalan-díjas kecskeméti festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a Lakitelek Népfőiskolán - tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint Szappanos István műveiben a szín jelentőségét hangsúlyozta. A festészet történetében a szín a legmeghatározóbb eszköz, amit sokféle módon lehet használni. A művész szerint a képek az emberben keletkeznek, amelyben a lélek tükröződik és ölt bennük testet, és ezek az élmények inspirálják a festő lelkületét - írták.

A tárlatot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, aki a közlemény szerint elmondta: Szappanos István olyan családok leszármazottja, akik évszázadok óta meghatározzák Kecskemét történetét és jelenét napjainkban is. Hozzátette: a művész gondolatisága és az elmúlt évtizedek tevékeny munkássága tükröződik az egyes alkotásain is.

Kovács Ágnes művészettörténész elmondta, hogy a tárlat Szappanos István több évtizedes művészi munkásságának szűk keresztmetszetét képezi. A képek hangulatáról megemlítette, hogy a kiállításon találkozhatunk a természet ihlette tájhangulat mellett a gyász képének transzformálásával, virágos réttel és ködös őszi vízparttal egyaránt. A művészettörténész szerint a szerénység - mint alkotói magatartás -, illetve a tisztelet és az alázat a természet, az alföldi táj és a képek nézői iránt átsugárzik a művekből.

Szappanos István kiállítása december 16-ig látogatható a Lakitelek Népfőiskola Gálfalvi termében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ