Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen
Dátum: 2022. december 4., vasárnap, 15:21

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A Baranya megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény közleményében Csorba Győző költő sorait idézve azt írták: Hantai Simon képeinek határozott egyéniségük van, s egymáshoz viszonyítva skálájuk: a könnyű líraiságból a súlyos drámaiságig, sőt a víziószerűségig.

Hantai Simon 1941-1948 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mesterei Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla voltak. 1943 augusztusában főiskolásként a Pécsi Művésztelepen alkotott és műveivel szerepelt a művésztelep kiállításán, melyet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának földszintjén nyitottak meg.

Ekkor, a Pécsi Művésztelepen készült a pécsi múzeum gyűjteményében lévő Pécsi látkép a székesegyházzal című akvarell is. Az 1947-es figurális, nagyméretű olajkép, az Erkélyen, valamint a művész fiatalkori önarcképe Kunvári Bella gyűjteményéből került a pécsi múzeumba.

Hantai 1948-ban feleségével együtt elhagyta Magyarországot, 1949-től Párizsban élt és alkotott.

Képeinél 1960-ban kezdte meg a pliage (hajtogatás) módszer alkalmazását. A módszer lényege, hogy az előzőleg összegyűrt vásznat befestette, majd száradás után kihajtotta, az így keletkező, festéknyomokból, véletlenszerű mintázatokból kialakuló kép voltaképpen a vászon saját lenyomata. Ez az eljárás alapozta meg a művész hírnevét, s ez ihletett meg számos, Hantaival dialógusban álló ismert kortárs francia filozófust, mint Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Hélene Cixous, Georges Didi-Huberman és Jean-Luc Nancy.

A Janus Pannonius Múzeumnak 1971-ben Hantai négy képet ajándékozott, melyek már a jellegzetes "hajtogatásos" technikával készültek.

A közleményben felidézik, hogy Sotheby s aukciósház párizsi kortárs árverésén 2015-ben a művész M.C.5 (Mariale) című 1962-es festményét csaknem 2,6 millió euróért adták el; ez az egyik legmagasabb összeg, amit aukciókon magyar vagy magyar származású művész munkájáért valaha is adtak. Jelezték azt is, hogy a párizsi Élysée-palota elnöki dolgozószobájában- Emmanuel Macron elnök kérésére - Hantai Simon hatalmas, tizennégy négyzetméteres alkotása, a Rózsaszín írás című képét állították ki.

A JPM közleménye szerint a pécsi kamarakiállítás igazi kuriózumot jelenthet az érdeklődő közönségnek, s egyúttal hangsúlyosan jelzi azt a szimbolikus tőkét, melyet a képtár gyűjteménye európai színvonalon képvisel.

A kiállítás - amelyről bővebb tájékoztatás a jpm.hu oldalon olvasható - előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg december 8-tól hétfő kivételével naponta 10-től 17 óráig.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ