Elhunyt Záborszky Gábor festő, grafikusművész
Dátum: 2023. január 12., csütörtök, 9:36

Életének 73. évében szerdán elhunyt Záborszky Gábor Munkácsy-díjas festő és grafikusművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) tagja.

A művész halálát a SZIMA közölte szerdán az MTI-vel.

Záborszky Gábor tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán végezte. Mesterei Kádár György, Kokas Ignác és Kocsis Imre voltak. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanított 1980-1989 között. Az Iparművészeti Főiskola adjunktusa volt 1989-től 1995-ig, 1976-tól kiállító művész. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat 2006-ban kapta meg, 2007-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

Munkásságát az 1970-es évek közepe óta a hagyományos műformák szabályainak megkérdőjelezése, az újító szándék érvényesítése jellemezte. Korai grafikáinak hangsúlyos eleme volt a fotó, festményeibe földanyagok, homokfelületek épültek.

Első, nagyméretű állatfigurái az 1985-ös Új szenzibilitás III. című kiállításon szerepeltek. A természetes és mesterséges anyagokból kevert, megformált domborművei, a geometrikus formavilág és az organikus, sejtelmes, természetre utaló képzetek egységeként születtek meg. Az 1990-es években az arany- és ezüstfelületek műbe komponálása mellett érett hangsúlyosabbá a papír és a papírmassza alapanyagként történő felhasználása. Huszonötéves munkásságát összefoglaló könyve 2001-ben jelent meg.

A Ludwig Múzeum 2016-ban átfogó retrospektív tárlaton mutatta be munkásságát a kezdetektől a legfrissebb művekig Fitz Péter válogatásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ