Deim Pál bővített retrospektív kiállítása a Virág Judit Galériában
Dátum: 2023. február 3., péntek, 15:06

Virág Judit Galéria fogadta be és bővítette ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál életművét felvonultató, idő előtt bezárni kényszerülő nagyszabású kiállítását; a Virág Judit Galériában péntektől látható Csendek - Az életmű új rétegei című retrospektív tárlat a festőművész 150 alkotását mutatja be.

A Virág Judit Galériában március 17-ig Deim Pál művészete mellett tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket - tájékoztatta a galéria az MTI-t.

Mint írják, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelye, a MűvészetMalom a megnövekedett költségek miatt a téli időszakban bezárásra kényszerült, de a Virág Judit Galériával létrehozott együttműködésnek köszönhetően a budapesti galéria kibővített formában befogadta Deim Pál Csendek című hiánypótló tárlatát.

Deim Pál (1932-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, a 60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja volt. Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés volt jellemző.

Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete. Munkásságának elemi rendezőelve a csend, amelynek különböző aspektusai áthatják korai műveinek légkörét, érett alkotói korszakának "térszervező" módszerét, emlékműterveit és időskori alkotásait.

Szentendre kiemelkedő művésze volt Deim Pál - idézi a tájékoztató Prosek Zoltánt, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját, aki kiemelte, hogy a művész születése 90. évfordulója alkalmából életmű-kiállítás nyílt tavaly októberben MűvészetMalomban, Szentendre városa teret nevezett el a művészről, és idén tavasszal, közösségi összefogással Deim Pál köztéri szobrát tervezik felállítani.

Az igazgató azt mondta, nagy öröm számukra, hogy a sikeres, de rövid ideig látható tárlat Budapesten, újabb művekkel gazdagodva nyílhat meg az együttműködés révén. A tárlathoz igényes katalógus is készült, amely a Virág Judit Galériában szintén elérhető.

Az átfogó Deim-tárlatra múzeumoktól, magángyűjtőktől és a családtól, a művész örökségéből érkeztek alkotások - idézi a tájékoztató Bársony Balázst, a Virág Judit Galéria művészeti igazgatóját, a közös kiállítás ötletgazdáját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ