Ismét képzőművészeti fesztivált rendeznek Pécsen
Dátum: 2023. február 17., péntek, 16:36

Ismét megrendezik a 2021-ben sikeresen debütált LOKART képzőművészeti fesztivált június 21. és 25. között Pécsen. Ráhangolódásként a két évvel ezelőtti esemény három díjazottjának a munkáiból zajlanak kiállítások a városban - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Pécsi Galéria és a kulturális negyedben található m21 galériát is üzemeltetője Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. közleményében emlékeztettek: két éve a LOKART fesztiválon a kritikusok három díjat is odaítéltek, a fődíjat Palatinus Dórának, illetve egy megosztott díjat Burkus Juditnak és Vercz Szilviának; az ő kiállításaik láthatók februártól a pécsi belvárosban.

Közölték: a művészeik munkáit korábban bemutatták Aradon, Pécs város napja alkalmából, valamint a franciaországi Aix-en-Provence-ban, ahol az európai kulturális örökség napja alkalmából a Vasarely Alapítvány múzeumában két hét alatt több ezer érdeklődő tekintette meg.

Palatinus Dóra Lehetséges jelen című egyéni kiállítása február 9-én nyílt meg a Széchenyi téri Pécsi Galériában. A kiállítótérben fotográfiák és szobrok szerepelnek együtt, melyek túllépnek a valóság képi megjelenítésén. Fényképei digitálisan manipulált képek, melyeken látható, ahogyan a tárgyak és épületek későbbi állapotáról készült fotók montázsszerűen beleérnek a korábban készült felvételekbe. Palatinus Dóra képei magát az időt mutatják.

Szobrainál az egyik kiinduló forma a tégla, amely lehetséges funkcionalitás híján szobrászati műként jelenik meg. Ugyanakkor tovább haladva a kiállítótérben látható, ahogy a hétköznapinak mondható kiállított konyhai eszközök módosítják a következő egység központi témáját. Végül pedig önálló szobrokká válnak a hengeres fém tárgyak, amelyek mintha eszközként szolgálnának különféle emberi testmozgásokhoz.

A Pécsi Galériában Palatinus Dóra február 17-én 18 órától tárlatvezetést is tart. A kiállítás meghosszabbított nyitvatartással március 11-ig díjmentesen látogatható.

Burkus Judit és Vercz Szilvia Tabula rasa című közös kiállítását a Martyn Galériában február 16-tól lehet megtekinteni.

A két alkotó szemléletében és művészi gondolkodásában közös, hogy mindketten geometrikus rendszerekben gondolkodnak, műveik alapanyaga pedig a papír. A tiszta, fehér lap lehet egy új kezdet, egy lehetőség színtere, amelyre az alkotó bizalommal és kíváncsisággal tekint, de ugyanúgy lehet a szorongás - az ismeretlentől, a korlátok nélküliségtől való félelem - forrása is - olvasható a ZSÖK közleményében.

A Martyn Galériában Burkus Judit és Vercz Szilvia február 23-án 18 órától tartanak tárlatvezetést.

Mindkét kiállítás március 11-ig díjmentesen látogatható.

A www.pecsigaleriak.hu címen, ahol tárlatokról bővebb tájékoztatás is olvasható, a június 21. és 25. között zajló LOKART-ról, Pécs kortárs vizuális művészeti fesztiváljáról azt írják: az idei rendezvény országos meghívásos kiállítás lesz. Annak fő eseménye a Zsolnay Negyed m21 Galériájában valósul meg, ugyanakkor a kortárs képzőművészet jelen lesz a Pécsi Galériák kisebb kiállítótereiben, illetve városszerte különböző alternatív helyszíneken is.

A LOKART-ot szakmai beszélgetések is színesítik, amelyeken az érdeklődők megismerkedhetnek a meghívott külföldi városok képzőművészeti eseményeivel, a műkereskedelemmel, a legújabb kortárs művészeti trendekkel, a kortárs művészet témakörét érintő könyvekkel és kiadványokkal - derül ki a honlapon olvasható programleírásból.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ