Elkészült Corvus-Kora Róbert kilencedik panorámafestménye
Dátum: 2023. március 7., kedd, 16:11

Elkészült Corvus-Kora Róbert lőkösházi képzőművész új, kilencedik panorámafestménye Attila, a hun címmel.

A 4,5-szer 9 méteres történelmi témájú festmény több mint két év alatt készült el. Corvus-Kora Róbert elmondta, azért választotta Attilát, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és szerinte az ősünknek tekinthetjük. "Attila nagy hadvezér, államférfi volt. Bár birodalma halála után szinte azonnal szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugaton Isten ostoraként emlegették, ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon. Ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is" - fogalmazott.

A mozgalmas és színes kompozíció középpontjában, egy szerteágazó gyökerű fatörzsön Attila látható, jobbján legkisebbik fiával, Ernákkal. Mögöttük egy ágaskodó ló, bőgő szarvasbika, leszálló turul és sólyom kapott helyet. Attila mellett a sámán és Flavius Orestes, Attila egyik főembere látható. Az ő fia volt az utolsó nyugat-római uralkodó, Romulus Augustulus, akit letaszított a trónjáról Odoaker, Edekonnak, Attila másik főemberének fia, a szkírek királya.

A festmény jobb szélén megfeszített íjjal Edekon, mellette balról, kivont karddal Odoaker szerepel. Az alkotáson díszes ruhájú bizánci, kelet-római császári behódolók is helyet kaptak. Feljebb izmos hunok cipelik a 300 kilós, arannyal teli ládát, aminek tetején Ellák, Attila idősebbik fia kivont karddal bizánci aranyat dobál felfelé. A kép bal oldalának előterében szüzek tánca látható, Attila négy felesége is rajta van az alkotáson. A díszes, nemesi jurták sem hiányozhatnak, és az előkelő hun leány, Emőke is megelevenedik a festményen.

A festményt ünnepélyes keretek között április 22-én avatják fel a lőkösházi művelődési házban.

Corvus-Kora Róbert már hat nagyméretű panorámaképet festett. 1996-ban, a millecentenáriumra készült el a Honfoglaló magyarok, 2000-ben az István megkoronázása, 2008-ban a Királyválasztás, 2011-ben a Holokauszt, 2013-ban a Periklész kora, két évre rá pedig az Imperium Romanum. 2017-ben húsvétra készítette el a Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló Golgotát.

Utóbbi festmény jelenleg a békéscsabai katolikus székesegyházban látható, míg a Holokauszt Nagyváradon, a zsidó hitközség zsinagógájában tekinthető meg. Az István megkoronázása 15 évig volt kitéve az adóhivatal békéscsabai székházának aulájában.

Az alkotó tervei szerint a tizedik, és egyben utolsó panorámafestménye a jövő generációnak szólna, az erőszak, a korrupció ellen emelné fel hangját; valószínűleg 2026-2027-ben készülhet el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Nincs könnyebb dolog a világon, mint leszokni a dohányzásról... Én már 137-szer megtettem ezt".
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ