Darvassy István festőművész emléke előtt tisztelegnek Hódmezővásárhelyen
Dátum: 2023. április 20., csütörtök, 13:13

Születésének 135. évfordulója alkalmából fölavatták Darvassy István festőművész és felesége magánkezdeményezésre és közadakozásból fölállított síremlékét szerdán Hódmezővásárhelyen, a Kincses temetőben - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A nemesi családból származó Darvassy István 1888. április 19-én született Hódmezővásárhelyen. A szüleit korán elvesztő ifjú a református főgimnáziumban érettségizett. A rajz és festészet iránt érdeklődő diákként Rudnay Gyula rövid időt megélt, helyi festőiskolájában tanult, majd 1912-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett tanári oklevelet.

Csaknem fél évszázadon át tanított, először Szegeden, majd a húszas évektől kezdődően a fővárosban a felsőipariskolában, amelynek rövid ideig igazgatója is volt. A hazafias elkötelezettségű művésztanár a világháború kitörésekor önként vonult be Debrecenbe katonai szolgálatra. Az orosz fronton 1915 húsvét hétfőjén egy nagy erejű ellenséges betöréssel szemben tartotta szakaszával védőkörletét, és kézigránátharcban akadályozta meg a szomszédos lövészárkok elfoglalását. E hősi tettért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki, később ennek alapján avatta vitézzé Horthy Miklós kormányzó 1924-ban. A Nagy Háborúban megsebesült és előléptetett Darvassy István megjárta az olasz frontot, majd Badenben, 1917-ben megfestette IV. Károly portréját.

Számos kiadványt illusztrált, többek között az 1910-es évek vásárhelyi folyóiratának, a Jövendő számainak borítóját, illetve hazafias elhivatottsága és katonai múltja alapján a két világháború közötti háborús köteteket. Festészetének ihlető forrása Mártély volt, ahová a nyári szünetekben a fővárosból "hazajárva" döntően a halászok munkáját vetette vászonra, papírra. Táj- és életképei mellett jelentősek a szegénységben élő nincstelenek, a viskókban, putrikban lakók mindennapjait megörökítő alkotásai is. Szülővárosa két jelentős portrémegbízása a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét gyarapítja: 1923-ben festette meg Juhász Mihály királyi főtanácsos, polgármester, majd 1940-ben Horthy Miklós kormányzó egészalakos portréját.

Az 1960-ban, Budapesten elhunyt művész és felesége, Mittelholzer Márta hamvait ünnepélyes keretek között Hódmezővásárhelyen, a Kincses temető díszsírhely-parcellájában - az egykori mentor és barát, Tornyai János sírjának szomszédságában - helyezték végső nyugalomra szerdán délután.

A Tornyai János Múzeum szervezésében április 27-én kamarakiállítás nyílik Darvassy István alkotásaiból és személyes tárgyaiból az Alföldi Galéria földszintjén.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ