Vajda Lajos egyik képe 48 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén
Dátum: 2023. április 25., kedd, 10:48

Vajda Lajos Gyertyás lány című képe kelt el a legmagasabb áron, 48 millió forintért a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén péntek este Budapesten; ezzel az eladási árral a kortársak előfutárának számító festő túlszárnyalta életműrekordját.

A Kieselbach Galéria 130 tételt felsorakoztató tavaszi kortárs árverésén Vajda Lajos Gyertyás lány című 1936-os műve, amely a legnagyobb méretű magánkézben őrzött olajképe, beállította a festő életműrekordját, több mint 20 százalékkal múlva felül a korábbi legmagasabb leütési árat - közölte a Kieselbach Galéria az MTI-vel szombaton.

"Nemcsak kulcsfontosságú modern művész, hanem az egyik legjelentősebb szereplője a 20. századi képzőművészetnek. Vajda 1945-ben már több éve nincs az élők között, életműve viszont ekkor hat igazán, az örökösök és tanítványok titkos világában, megtermékenyítve a kortárs magyar művészetet. Ennek analógiája, ahogy Szinyeit csak a nagybányás új nemzedék fedezte fel, évtizedekkel a Majális születése és kudarcos fogadtatása után" - idézik a közleményben Kieselbach Tamást, a galéria tulajdonosát.

Az aukción olyan - közelmúltban elhunyt - kortárs klasszikusok szerepeltek kiemelkedő módon, mint Bak Imre, Hencze Tamás, Haraszty István vagy Fajó János.

A közlemény szerint azoknak az alkotóknak az esetében, akiknek munkásságát a közelmúltban nagy kiállítás dolgozta fel, érezhetően megélénkült az érdeklődés. Így Frey Krisztián munkája a tavalyi Ludwig Múzeumos bemutatója után több mint megnégyszerezte indulási árát, Deim Pál nagy méretű alkotása életműrekordot ért el (9,5 millió forint), Mácsai István festőművész a még most is zajló, Kiscelli Múzeum-beli különleges kiállítása után fehér rózsás csendéletével négyszeresére emelte az induló árát, visszahozva az elfeledettségből a realista mestert.

Mint kiemelték, a sokszínű válogatásban az elmúlt 78 év háború utáni és kortárs művészetéből különféle izgalmas művek szerepeltek, a Kádár-kornak görbe tükröt álltó Méhes László-féle Langyosvíztől kezdve, a szürnaturalizmus most felbukkant, 60-as évekbeli Korga György-féle főművein keresztül Bíró Ica Pauer Gyula által készített pszeudó gipszszobor-lenyomatáig.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ