Aknay János festőművész kiállítása nyílt a szentendrei Skanzenben
Dátum: 2023. április 25., kedd, 10:48

Mágikus geometria címmel április 22-étől látható Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a nemzet művésze legújabb kiállítása a szentendrei Skanzen Galériában.

A tárlat a szentendrei konstruktív-geometrikus művészeti hagyományhoz illeszkedő Aknay János több mint egy évtizede következetesen épített és fejlesztett Emlék sorozatának darabjaiból ad ízelítőt - olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kiállítás anyagában a sorozat 2021-23 között született, válogatott darabjai tekinthetők meg néhány korábbi alkotással és előzménnyel kiegészülve.

"A művész ezen munkáin egyszerre tesz kísérletet a látható és a láthatatlan megjelenítésére. A kollektív emlékezetben őrzött metaforák, illetve saját élményeiből merítve, érzékeny kapcsolódási pontokat sejtetve, egyidejűleg profán és mégis szakrális ihletettségű művek születtek ecsetje alól. A karakteres szentendrei veduta meghatározó részletei, azonosítható ikonográfiai elemei (a barokk városháza és kálvária kapujának jellegzetes homlokzati íve, az ódon kapubélletek, az ég felé törő templomtornyok) így váltak sajátmagukon, illetve a helyi értékeken túlmutató, emelkedett szimbólumokká" - fogalmazott megnyitó beszédében a közlemény szerint Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja.

Az idén 20 éves Skanzen Galéria az elmúlt két évtizedben mintegy negyven képzőművészeti kiállítást rendezett szentendrei alkotóknak. Aknay János a Skanzen Kortárs Képzőművészeti Kuratóriumának alapító tagja, aki részt vett a Galériát megnyitó Kötődések. A vidéki Magyarország emlékezete című csoportos kiállításban is. A kiállítás kurátorai Sári Zsolt és Bereznai Péter. A kiállításhoz megjelent katalógust Bereznai Péter tervezte.

A Mágikus geometria című kiállítás október 31-ig a múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum irodaépületében található Skanzen Galériában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Csak a közepes művek kifogástalanok – a nagy művek sohasem."
Lucian Blaga
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ