Magyar Festők Társaságának nyílik kiállítása a szegedi Reök-palotában
Dátum: 2023. április 27., csütörtök, 17:52

Tendenciák címmel a Magyar Festők Társaságának nyílik kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, hogy a társaság a kortárs magyar festészetet reprezentatívan bemutató szervezet, amely az elmúlt csaknem három évtizedben nagyon sok kiállítást szervezett, de ezek közül a szegedi az eddigi legnagyobb.

Az egyik legnagyobb hazai festőegyesület alkotóművészei az utóbbi öt évben készült munkáikkal pályázhattak a kiállításra. A szigorú zsűrizést követően összeállított kiállítás egyik célja bemutatni, milyen munka folyik jelenleg a műhelyekben - hangsúlyozta a kurátor.

A Reök-palota két szintjén látható tárlat bizonyítja, a táblaképfestészet tovább él, hiszen a képek többsége hagyományos technikával készült: vászonra vagy más táblára akrillal, illetve olajfestékkel. Ugyanakkor a fiatalabb és az idősebb alkotók között is vannak olyanok, akik a hagyományos festészeti gondolkodástól és anyagoktól elszakadva szinte kilépnek a műfaj keretei közül. Stilárisan rendkívül sokszínű a kiállítás anyaga, épp úgy láthatók absztrakt geometrikus alkotások, mint a gesztusfestészet megnyilvánulásai vagy realista, hiperrealista művek - közölte a szakember.

Sinkó István elnök elmondta, a Magyar Festők Társaságát 1995 nyarán alapította meg 33 festőművész, jelenleg a szervezetnek már 303 tagja van.

Az "előrehozott jubileumi kiállítás" címéül választott Tendenciák kifejezés szemlélteti, hogy gondolatilag, érzelmileg, a világra adott reflexióiban mennyire változatos az a 114 mű, melyet az érdeklődők június 4-ig láthatnak a Reök-palotában. A rendezés jóvoltából a tárlaton olyan termek fogadják a közönséget, melyek bármelyik jelentős európai tárlaton megállnák a helyüket - közölte a képzőművész.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ