Ritkán látható Szőnyi István-képekből nyílik időszaki kiállítás Zebegényben
Dátum: 2023. május 12., péntek, 7:07

A Szőnyi István Emlékmúzeum gyűjteményének ritkán látható grafikai anyagából nyílik időszaki kiállítás május 20-án, szombaton a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban Zebegény Szőnyi szemével - A falusi élet címmel - tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

A május 20. és augusztus 13. között látogatható tárlaton bemutatandó akvarellek, rajzok és rézkarcok a Szőnyi által rajongásig szeretett egyszerű vidéki élet művészi lenyomatai, többségük vázlat, tanulmányrajz, afféle vizuális jegyzet, néhány vonással megörökített pillanatkép, illetve komolyabban kidolgozott kompozíciók, amelyeket azzal a céllal készített, hogy később festményeinél felhasználhassa őket - hangsúlyozza a múzeum közleményében.

Szőnyi István képei visszatükrözik azt a mély kötődést, amely a művészt Zebegényhez fűzte, a valóságból kiinduló lírai ábrázolásmóddal egy idilli Árkádiát varázsolt a falusi környezetből, ahol a mindennapi feladataikat végző emberek, a velük együtt élő állatok, de még az őket körülvevő használati tárgyak is egy tökéletesnek látott világ harmonikus képét közvetítik - áll a közleményben.

Mint írják, Szőnyi István és felesége, Melinda fiatal házasként 1924-ben költözött Melinda apja, Bartóky József földművelésügyi államtitkár nyaralónak vásárolt zebegényi házába, amely 1967 óta emlékmúzeumként működik.

A múzeum állandó kiállításán a volt lakóterekben és műtermekben sétálhat a látogató, közelről tanulmányozhatja, hol dolgozott, alkotott Szőnyi. A kiállított képeken és családi fotókon a festő életének bensőséges pillanataiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, megismerhetik Zebegényt, a tájat, ahogyan azt a festő látta és láttatni akarta.

A kiállítás megnyitója május 20-án, szombaton 15 órakor lesz a Szőnyi István Emlékmúzeumban. Beszédet mond Dankó Dalma múzeumvezető, a kiállítás kurátora, Parádi Katalin, Zebegény polgármestere, a tárlatot Révész Emese, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének docense nyitja meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Az a képességünk, hogy elismerjük tévedéseinket, intelligenciánk fokmérője. is. A bunkónak mindig igaza van."
Álló Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ