Reigl Judit festményeiből rendez kiállítást a Kiscelli Múzeum
Dátum: 2023. agusztus 24., csütörtök, 19:05

Kiállítással ünnepli Reigl Judit születésének századik évfordulóját a Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár; a Szárnyalás-Vol-Flight című tárlat a magyar származású, Franciaországban világhírűvé vált képzőművész figurális festészetét mutatja be szerdától.

Reigl Judit különösen kedvelte ezt a múzeumot, ezért külön öröm, hogy itt kerül sor erre a kiállítására, amely a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum centenáriumi tárlatait köti össze - mondta el a kiállítás kedd esti megnyitóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Claire Legras felidézte, Reigl Judit harminchárom éves korában érkezett Franciaországba, és új otthonát aztán soha többé nem hagyta el. Ekkor már több magyar művész barátja Párizsban alkotott, köztük a szintén világhírűvé vált Hantai Simon, akinek a közvetítésével Reigl is csatlakozott a szürrealisták csoportjához, hamar rátalált azonban saját hangjára.

A Kiscelli Múzeum Reigl munkásságának egy különleges korszakát választotta ki: a kiállításon látható alkotások 1950 és 1980 között készültek az absztrakt és a figuratív művészet határán - méltatta a tárlatot Claire Legras, hangsúlyozva: Reigl Judit ma is összekapcsolja Magyarországot és Franciaországot.

A kiállítást Alföldi Róbert, színész, rendező nyitotta meg és Kurtág György zeneszerző adott rövid koncertet Reigl Judit tiszteletére.

A Cserba Júlia, Gát János és Róka Enikő kurátorok által a párizsi Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal együttműködésben rendezett kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Kiscelli Múzeum Templomterében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ