Elhunyt Rényi Katalin festőművész, tervezőgrafikus
Dátum: 2023. agusztus 30., szerda, 10:55

Életének 73. évében, kedden elhunyt Rényi Katalin Munkácsy-díjas festőművész, tervezőgrafikus, a kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja, költő, művésztanár, a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetettje - közölte a család kedden az MTI-vel.

Rényi Katalin 1951. május 19-én született Budapesten. 1975-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola tervezőgrafika szakán diplomázott, majd 1985-től az Iparművészeti Főiskola (2005-től Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanára lett. Több európai országban járt tanulmányúton.

Munkásságának jelentős részét az alkalmazott grafikai tervezések képezték: arculattervezések, kiadványok, kiállítási grafikák, információs rendszerek és csomagolások. Fő profilja a filmplakát volt. A Graphis évkönyv rendszeresen közölte munkáit.

1992-ben alapította a Montázs Rajzstúdiót és ő volt az egyik alapítója a Csopaki Művésztelepnek is. A Szentendrei Régi Művésztelep tagja volt.

1999-ben Koszovó INRI festménysorozata elemi erővel fogalmazza meg tiltakozását a délszláv háború borzalmai, az értelmetlen öldöklés és szenvedés ellen. Drámai képvilág, markáns formai és színvilág jellemzi ezeket a festményeket.

Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be, alkotásait láthatta a közönség többek között a Budapest Galériában, a Vigadó Galériában, az Olof Palme Házban és a Körmendi Galériában is. 2018-ban a szentendrei MűvészetMalomban nyílt retrospektív tárlata 21 gramm címmel, amelyet később Rómában, Párizsban, Moszkvában, Bécsben, Berlinben és Brüsszelben is bemutattak.

Művészi tevékenységéért 1994-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend aranykeresztjét, 2019-ben pedig a Munkácsy Mihály-díjat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„A bűvész nem varázsló, csak színész aki a varázsló szerepét játssza. A színészről sem szokták letépni az álszakállt!"
Rodolfó
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ