Kismányoky Károly műveiből nyílik kiállítás Pécsett
Dátum: 2023. agusztus 31., csütörtök, 9:55

Kismányoky Károly (1943-2018) képzőművész, a Pécsi Műhely alapító tagjának mintegy kétszáz alkotásából nyílik kiállítás a baranyai vármegyeszékhelyen csütörtökön - közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

Az intézmény közleményében azt írták, hogy a sokoldalú művész olyan késői műveit is megtekinthetik az érdeklődők a pécsi Modern Magyar Képtárban, amelyek még sosem szerepeltek kiállításon.

Kismányoky Károly munkái rendszeresen jelen voltak a különböző csoportos kiállításokon, ugyanakkor önálló kiállítása alig volt, mert "nem akart művészetet csinálni" és mert az alkotó vélekedése szerint "a munkák a legritkább esetben jók, ha megrögzülnek".

Közölték: Kismányoky műveinek változatossága magas szinten vázolja fel a magyar neoavantgárd egy lehetséges történetét az informel, az organikus és geometrikus absztrakció, a gesztusfestészet, a lettrizmus, a happening, a street art, a concept art vagy a land art, valamint a különböző képzőművészeti technikák egyéni adaptációi révén.

A posztumusz tárlat Kismányoky Károly több mint kétszáz "hátrahagyott" művét mutatja be.

A kiállítás 2023. augusztus 31-én 17 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel nyílik meg a JPM Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárában. A beszélgetésen Doboviczki Attila médiakutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője, továbbá Pinczehelyi Sándor és Szíjártó Kálmán képzőművészek vesznek részt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ