Bemutatták a Tuzson-Berczeli Péter festőművész eddigi pályaívét megrajzoló albumot
Dátum: 2023. november 20., hétfő, 10:13

Bemutatták a Tuzson-Berczeli Péter festőművész, grafikus eddigi pályaívét megrajzoló albumot pénteken Dunakeszin, a VOKE József Attila Művelődési Központban, ahol háttérkiállítás nyílt.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára az album bemutatóján emlékeztetett arra, hogy Tuzson-Berczeli Péter számos más értékes kitüntetés mellett 2019 óta a Magyar Kultúra Lovagja címet is viseli. "Nem is kerülhetett volna méltóbb személyhez, hiszen a lovagok feladatai közé mindig a szépség, a jóság és az igazság terjesztése számított, a mai este pedig éppen ezekről az eszményekről szól" - mondta az államtitkár a Pest vármegyei településen.

Beszélt arról is, hogy Tuzson-Berczeli Péter művei ismertették meg a pentimento fogalmával, amit a művész úgy magyaráz: képei az áttetsző sejtetésen alapulnak, feltűnnek a már átfestett részletek, e technika jelentése megbánás. "E sorokból is a rá jellemző szerénység és alázat nyilvánul meg; az újabb és újabb rétegek feltűnése, a szándékos sejtetés pedig a nézőt is gondolkodásra sarkallja" - fogalmazott Vitályos Eszter.

Megjegyezte: Tuzson-Berczeli Péter alkotásairól a pirosló, vöröslő hajnal jut eszébe, "a hajnal, amely új lehetőséget teremt, tiszta lapot nyit és izgalommal teli várakozást hoz".

Golovics Lajos művészettörténész, az album szerzője "érett, bevezetett" művészként jellemezte a festőt, aki komoly díjakat kapott, számtalan kiállításon ott voltak a képei itthon és külföldön egyaránt.

Az albumból kiderül, hogyan állt össze, tisztult le a stílusa, hogyan találta meg a saját hangját - jelezte a művészettörténész. Hozzátette, ehhez mindent elölről kellett kezdenie Tuzson-Berczeli Péternek, amihez "spiritusz, önálló gondolkodás kellett", visszamenni az alapokhoz. Kitért arra is, hogy a család és a gyermekei felneveléséért a festőnek egy időre be kellett áldozni a művészetet, és "oroszlánként állt ki a családjáért".

Az ikonfestők tanulmányozása sokat tett hozzá a művészetéhez - folytatta Golovics Lajos, hozzáfűzve, az ikonok megfestése alázatos munkát igényel. Útkeresésében, "mesterútján" Tuzson-Berczeli Péter most elérkezett egy olyan pontra, ahol számot vet az eddigi évek munkájával - mondta a művészettörténész.

Tuzson-Berczeli Péter festőművész, grafikus 1966. augusztus 1-jén született Marosvásárhelyen, 1976-tól 1980-ig az ottani Művészeti Iskola diákja volt, 1981 és 1984 között a Marosvásárhelyi Pedagógiai- és Művészeti Líceumba járt. Önéletrajza szerint 1981 óta van jelen kiállításokon, 1986-tól 1989-ig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem grafikusa volt. 1989-ben települt Magyarországra, ezután két évig a Budapest Film grafikusaként dolgozott. 1991 óta Dunakeszin él és alkot. Sok más elismerés mellett 2022-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ