Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa
Dátum: 2024. február 26., hétfő, 16:33

Idén első alkalommal osztották ki az Esterházy Art Award közönségdíját, melyet Süveges Rita festőművész vehetett át. Süveges Rita és az Esterházy Art Award további díjazottjainak műveit a kismartoni Esterházy-kastélyban április közepén megnyíló kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők - közölték az esemény szervezői pénteken az MTI-vel.

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Esterházy Privatstiftung Esterházy Now elnevezésű kortárs képzőművészeti programjának célja az Esterházyak mecénási tradíciójának folytatása és egyben kortárs aktualizálása. A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt - olvasható a közleményben.

Mint írják, idén először a közönség is kiválaszthatta kedvenc alkotóját. A szavazásra a 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban március 3-ig látogatható Breaking the Frame - Making Future című kiállítás során volt lehetőség. A közlemény szerint több mint négyezren adták le voksukat.

Az Esterházy Art Award 2023 díjazottjai, Horváth Gideon, Trapp Dominika, valamint Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, és az Esterházy Art Award első közönségdíjasa, Süveges Rita munkáiból április 14-én a Körséta.Barangolás a nyitott házak között című fesztivál részeként kiállítás nyílik a kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjének idei installációjának elkészítésére Horváth Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.

A tájékoztatás szerint az 1986-ban született Süveges Rita bársonyokra kidolgozott, a bizonytalan jövő belső tereit ábrázoló, futurisztikus képeket fest. A lambériára installált paradox bársonyképei felidézik többek között Verne Gyula egykori utópiáit és az 1960-as évek szocializmusát is.

Az ötezer euróval járó Esterházy Art Award-díjat 2009-ben alapították, az elismerést kétévente, három művésznek adják át. A hozzá kapcsolódó kiállítás ma már a fiatal magyar művészeti szcéna legfontosabb seregszemléjének számít - olvasható a közleményben.

A díj odaítélése után több művésznek is sikerült nemzetközi hírnevet szereznie. A 2017-es díjazott, Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában, a 2019-es díjazott Nemes Márton pedig 2024-ben képviseli majd hazánkat az olaszországi helyszínen - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ