Constantin Brancusi fotográfiái Budapesten
Dátum: 2007. március 27., kedd, 7:57
Constantin Brancusi román származású szobrász fotóiból nyújt válogatást az a kiállítás, amely kedden nyílik meg Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézetben - közölte a kiállítóhely.

Az ötven évvel ezelőtt elhunyt művész szobrain kívül több mint ötszázhatvan negatívot és ezernél több fotót hagyott maga után, ezek közül negyven fényképet mutat be a „Brancusi a fotográfus" című kiállítás - olvasható a Közép-európai Kulturális Intézet írásos tájékoztatójában.

Az összegzés szerint az alkotó saját műhelyének bensőséges környezetében készült képei az alkotási folyamat részleteit illusztrálják. A művész önportrékat készített, műtermét és szobrait fényképezte le.

Mint írják, Brancusi azt vallotta: „az alkotásokat abban a környezetben kell megtekinteni, ahol megalkották őket", ugyanis egy szobor körüli tér ugyanolyan fontos, mint maga a mű.

Az április 15-ig látható kiállítást, melynek anyaga a bukaresti Nemzeti Múzeum tulajdona, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, Beke László és Cristian Velescu művészettörténészek nyitják meg.

Korábban, március 20-án "50 absztrakt jel - Főhajtás Brancusi előtt" címmel nyílt kiállítás a szobrászművész halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Román Kulturális Intézetben. A május végéig nyitva tartó tárlaton kortárs román képzőművészek ötven alkotással emlékeznek a világhírű szobrászra a Frankofónia Ünnepe rendezvénysorozat keretében.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ